Hlavní obsah

Jsou tu Emiráty a nová éra české reprezentace. Útočná, ofenzivně laděná

AL AJN (SAE)

Do nové éry, která ponese označení Bílkova, vstoupí v neděli česká fotbalová reprezentace. V dalekých Emirátech totiž v úvodním turnajovém duelu čtyř zemí absolvuje od 16:30 našeho času premiéru proti výběru pořádající země. „V očekávání samozřejmě jsem, ale žádnou nervozitu necítím,“ popřel nový trenér Michal Bílek, že by první zápas na lavičce národního týmu nějak obzvlášť prožíval.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Tomáš Necid (vpravo) a Daniel Pudil nastoupí v zápase proti SAE v základní sestavě

Článek

O překvapení se nový kouč národního týmu postaral už čtyřiadvacet hodin před zápasem. Po skončení sobotního tréninku ve sportovním centru v Al Magham Branchs na okraji Al Ainu vyjmenoval jedenáct hráčů, jež v neděli postaví proti mužstvu Spojených arabských emirátů. Žádné mlžení a už vůbec ne nějaké tajnosti, jak bývalo v minulosti zvykem. V neděli pak musel udělat drobnou změnu, na pravém kraji obrany zraněného Kušníra nahradil David Limberský.

Útočně, ale i účelně, opakoval trenér

„Postavím ofenzivně laděné mužstvo, protože takový fotbal bych chtěl s reprezentací praktikovat nejen tady na turnaji v Emirátech, ale i v budoucnu. Samozřejmě, pokud pro útočné pojetí budu mít právě v kádru vhodné typy hráčů “ prozrazoval, jak by pod jeho vedením měl vypadat fotbal v reprezentačním balení. „Budeme hrát ofenzivním stylem, aby se naše hra divákům líbila, ale zároveň účelně, abychom měli výsledky,“ zdůrazňoval hráčům.

Nedělní trénink hned po ránu

Pro úvodní duel na turnaji, kde kromě české reprezentace a týmu pořádajících Emirátů startuje ještě Irák a Ázerbájdžán, ofenzivní sestavu skutečně poskládal. „Nastoupíme v rozestavení 4-3-3 se třemi útočníky a zesíleným středem hřiště, kde před Švecem budou operovat Matějovský a Lička. A Pudil bude skutečně operovat na kraji obrany,“ potvrzoval.

„Máme v Emirátech šest útočníků a proto chci, aby se všichni během turnaje vystřídali. To ale není hlavní důvod, my prostě budeme chtít hrát útočně i v budoucnu,“ dodával i v nedělním ránu, kdy ve stínu minaretů absolvovali jeho svěřenci nezvykle časný trénink. „To kvůli velkému vedru, které za pár hodin na Al Ajn padne,“ vysvětloval manažer reprezentace Vladimír Šmicer.

Informace od předsedy

Prvním soupeřem českého týmu bude reprezentace pořádající země vedená slovinským trenérem Srečko Katancem. „Chtěli jsme si opatřit kazetu se záznamem pátečního přípravného zápasu Emirátů proti Manchesteru City, v němž Katancům výběr vyhrál 1:0, ale nedostali jsme se k ní. Proto si musím vystačit s informacemi od předsedy svazu Ivana Haška a mého asistenta Luďka Klusáčka, kteří tady v Al Ahlí půldruhého roku působili,“ glosoval taktickou přípravu na úvodní turnajový duel trenér Bílek.

„Podle nich narazíme na běhavé a technicky dobře vybaveného soupeře, který ovšem mívá v závěru zápasů problémy s kondicí. A jak je samozřejmě v těchto končinách zvykem, volí spíše individuální akce, než aby se snažil o kolektivní pojetí.

Dostane se opravdu na všechny

Pokud česká reprezentace nad domácí Emiráty vyhraje, nastoupí ve středu ve stejném čase k finálovému střetnutí, v případě prohry se utká od 13:45 o třetí místo. „Vyhrát pochopitelně chceme, protože i výsledky jsou pro sebevědomí mužstva a optimismus do další práce důležité. Ale ani účast ve finále by nic nezměnila na mém záměru dát příležitost všem hráčům, které jsme do Emirátů vzali. Ve středu tudíž nastoupí v základní jedenáctce ti, na něž se v neděli nedostalo,“ zdůrazňoval Bílek, že mu jde o důkladné poznání všech potencionálních adeptů nově se tvořící reprezentace.

Zápas mezi Spojenými arabskými emiráty a Českou republikou začíná v 16.30 středoevropského času, Česká televize jej vysílá přímým přenosem na ČT4.

<tbody><tr class="invert"><td>Sestava českých fotbalistů pro utkání proti SAE:</td></tr><tr><td>Drobný - Limberský, Hubník, Rozehnal, Pudil - Matějovský, Švec, Lička - Fillo, Necid, Hloušek.</td></tr></tbody>

Reklama