Hlavní obsah

Jurásek by rád do základu, těší se na souboj se superhvězdou. Stane se jeho povolání řešením otázky levého obránce?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jeho postu národní tým dlouhodobou stálici již nějaký ten čas hledá. Vždyť v roli levého obránce či halvbeka se v posledních čtyřech zápasech české reprezentace vystřídal stejný počet hráčů – Václav Jemelka, Jaroslav Zelený, Jaromír Zmrhal a Aleš Matějů. Je tak právě David Jurásek tím pravým řešením palčivé otázky, koho nechat v bojích o kvalifikaci na Euro 2024 pilovat levou lajnu? „Vnímám, že levý bek se hledá. Rád bych se dostal do základu, ale záleží pouze na mých výkonech,“ pokorně pravil 22letý hráč pražské Slavie, jenž si v pátek proti Polsku (20:45, Fortuna Aréna), může připsat premiérový start v reprezentačním A-týmu.

Během dvou let z druhé ligy až do reprezentace. Manažer to předpověděl, David Jurásek tomu nevěřilVideo: Sport.cz

 
Článek

Předpoklady k tomu, aby se stal dlouhodobě klíčovým stavebním kamenem družiny Jaroslava Šilhavého, Juráskovi rozhodně nechybí. Disponuje totiž na tuzemské poměry špičkovou rychlostí i vytrvalostí, navíc umí přidat i kýženou nadstavbu směrem vpřed. Posuďte sami. V probíhající sezoně nastoupil do pětatřiceti soutěžních utkání, během nichž zapsal dvě vstřelené branky a hned jedenáct asistencí.

„Před přestupem do Mladé Boleslavi jsem byl spíše ofenzivní hráč. Na bránění neustále pracuji a posunul jsem se v něm, ale všichni vědí, že raději útočím," vysvětloval Jurásek své četné výlety až k pokutovému území soupeře.

První trénink fotbalové reprezentace v roce 2023Video: Sport.cz

V pátečním duelu s Polskem bude ovšem nutné upřít pozornost i směrem vzad. Důvod je jasný. Kapitán výběru našich severních sousedů Robert Lewandowski totiž ve 138 utkáních v polském dresu nasázel úctyhodných 78 branek a coby historicky nejlepší střelec své země tak představuje skutečnou hrozbu.

Foto: Carl Recine, Reuters

Robert Lewandowski z Barcelony skóruje z penalty proti Manchesteru United.

„Těším se na něj, je to velký útočník. Pokud do zápasu zasáhnu, bude to největší jméno, které jsem zatím na hřišti potkal. Určitě se ale dá bránit, jen musíme přijít na to, jak," komentoval mladý obránce případnou konfrontaci s jednou z nejlepších čistokrevných „devítek" na světě.

Juráska, který ještě před dvěma lety kopal za druholigový Prostějov, tak dost možná čekají souboje s forvardem věhlasné Barcelony. Kariérní posun jako hrom. „Když jsem přestupoval do Boleslavi, manažer mi řekl, že do dvou let mě vidí v reprezentaci. Já tomu vůbec nevěřil, nakonec jsem to ale stihl úplně přesně," culil se šikovný levák.

V nominaci fotbalové reprezentace je šest nováčků a převažují hráči Sparty a SlavieVideo: Sport.cz

Vedle Juráska je v nominaci dalších pět nováčků, včetně jeho teprve 19letého jmenovce Matěje. Žádný ze zkušenějších spoluhráčů si ale dvojici mladíků kvůli stejnému příjmení nedobírá. „Zatím nic zvláštního neproběhlo, ani jsme nemuseli platit nic do kasy. Matějovi to přeji, mám radost. Myslím, že nominaci si svými výkony zasloužil," pochválil spoluhráče z klubu starší z dvojice Jurásků.

Šilhavého výběr pro probíhající reprezentační sraz je specifický nejen vysokým počtem potenciálních debutantů, ale také výrazným zastoupením hráčů z řad pražských S. Každý z odvěkých rivalů národnímu týmu vypůjčil šestici fotbalistů. Slavia i Sparta navíc ve Fortuna lize bojují o celkové prvenství a okupují první dvě příčky se shodným počtem získaných bodů. Jak tedy tato vypjatá situace ovlivňuje atmosféru v týmu?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Matěj Jurásek během tréninku fotbalové reprezentace před zápasy kvalifikace ME 2024 s Polskem a Moldavskem.

„Není to zatím nijak na nože a věřím, že ani nebude. S kluky se ale špičkujeme pořád. Láďu Krejčího znám ještě z Brna, některé další zase z reprezentace do jednadvaceti let," prozradil Jurásek, že vyrovnaný boj o triumf v domácí soutěži je cítit i v kabině národního mužstva.

Zmíněnou reprezentaci U21 čekají souběžně se zápasy A-týmu přípravné duely s Belgií a Nizozemskem, v létě pak mistrovství Evropy do 21 let. „Euro jsme ještě neřešili. Určitě bych si ho ale rád zahrál, kdo by také nechtěl?", naznačil Jurásek, že na šampionátu, který začíná v červnu, by rád opět oblékl dres „lvíčat". V tuto chvíli se ale soustředí pouze na nadcházející utkání s Polskem a Moldavskem. „Máme šanci do kvalifikace vstoupit dobře a poté na to navázat," uzavřel.

Reklama