Hlavní obsah

Karty zapomenuty. Obranu Lvíčat se chystá trápit islandský klenot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do prvního utkání ho nepustily žluté karty, odveta v Českých Budějovicích by ho ale minout neměla. Pokud Islandský supertalent Kristian Hlynsson v úterý (18:00) opravdu nastoupí, bude pro národního tým do 21 let zřejmě největší ofenzivní hrozbou. O jeho kvalitách české mužstvo před rozhodujícím soubojem o mistrovství Evropy samozřejmě ví.

Foto: @footballiceland

Kristian Hlynsson v reprezentačním dresu se svým tradičním číslem 10

Článek

„Utkání bude možná trochu jiné, soupeři v pátek chyběli jeden až dva vykartovaní hráči," řekl na předzápasové tiskové konferenci kapitán českého výběru Filip Kaloč. Mezi zmíněné absentéry rozhodně patří 18letý Hlynsson, kterého z domácího zápasu baráže vyřadila špatná disciplína z předchozího průběhu kvalifikace.

Těžko říct, zda by v prvním klání dokázal odvrátit výslednou prohru 1:2. Při pohledu na islandskou sestavu se ale jeho jméno skloňuje nejčastěji. A ne náhodu. V kvalifikaci byl se šesti brankami a dvěma asistencemi hlavním ofenzivním motorem mužstva. Už jen fakt, že se mladý středopolař patří do respektovaných a celosvětově oceňovaných mládežnických týmů nizozemského Ajaxu, svědčí o jeho talentu. Dokonce nakoukl do A-týmu, kde ve dvou utkáních vstřelil stejný počet gólů.

Na hráče s číslem 10, jehož islandská média přirovnávají k ikoně tamního fotbalu Gylfi Sigurðssonovi, si budou muset dát Češi zřejmě největší pozor.

Hvězda mezi dospělými

„Má předpoklady, aby byl hvězdou i v dospělém fotbale. Je ještě trochu subtilnější, ale dokáže nejen výborně připravovat šance, ale také je proměňovat. Budeme na něj připraveni a věřím, že máme v týmu rovněž efektivní hráče," řekl o Hlynssonovi kouč Lvíčat Jan Suchopárek.

Češi mají před úterní odvetou v Českých Budějovicích jednobrankový náskok, sami ale moc dobře ví, že pouhé pasivní bránění slušné výchozí pozice by mohla být cesta do pekel. „Až na posledních 10 minut jsme byli v úvodním duelu lepší. Ustrašeností jsme ale soupeři dovolili dostal se do drtivého tlaku. To znovu nesmíme připustit," varoval Scuhopárek.

Tradičního kapitána Kaloče, který páteční střetnutí začal na lavičce náhradníků, zastoupil rovněž střední záložník Jan Žambůrek. Připouští, že Island může v odvetě od úvodních minut napadat a pokusit se o rychlé smazání jednogólového manka.

„Musíme se co nejlépe připravit. Jsou silní ze standardek, které jako vždy mohou rozhodovat. Musíme si dát pozor klidně i na dlouhé auty," podotkl Žambůrek.

Reklama