Hlavní obsah

Oslavenec Suchopárek: Nemůžeme přemýšlet jen o hájení náskoku. Chystá změny v sestavě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke svým 53. narozeninám dostal dárek v podobě vítězství. „Škoda, že je nemůžu mít každý den,“ culil se trenér Jan Suchupárek po výhře 2:1 na Islandu v úvodním střetnutí baráže o fotbalové mistrovství Evropy hráčů do 21 let. Při následném hodnocení ocenil, že jeho svěřenci dokázali soupeře přehrát, mrzel ho však pasivní projev v závěru duelu.

Foto: FAČR

Trenér Jan Suchopárek s trenérem brankářů Petrem Koubou během tréninku Lvíčat.

Článek

Z Islandu vezete těsný triumf, jak utkání hodnotíte?

Zaslouženě jsme s těžkým soupeřem vyhráli. Měli jsme ale pasáže, kdy se nám nedařilo kombinovat, zejména po zisku nás trápily zbytečné ztráty. Na druhou stranu jsme podali dobrý výkon po soubojové stránce, měli jsme slušné procento úspěšnosti. Ve středu pole z toho pramenily slušné zisky míčů a situace, které mohly skončit dalšími góly.

Je něco, s čím nejste spokojený?

Vytknul bych klukům závěr utkání, kdy jsme zbytečně ztratili koncentraci. Působilo to na mě, jako bychom chtěli zápas jen dohrát. Kvalita se vytratila, dostali jsme soupeře do tlaku. Nechybělo moc a mohli jsme o vítězství přijít.

Jak těžká ještě bude úterní odveta v Českých Budějovicích?

Neméně náročná. Máme náskok jedné branky, ale bylo by hloupé, abychom přemýšleli jen o uhájení náskoku. Naopak, jakmile jsme byli aktivní, měli jsme navrch. Bude nám vyhovovat i travnatá plocha, umělka, byť pokropená, není povrch, na kterém bychom hráli rádi.

Výhra se nerodila lehce, po trefě z penalty jste od 26. minuty prohrávali.

Nevstoupili jsme do utkání přesvědčivě, nechali jsme se zatlačit. Dělali jsme chyby v rozehrávce, při napadání soupeře jsme nebyli precizní. Nakonec to vyvrcholilo brankou, kterou jsme soupeři nabídli sami. Měli jsme míč ve svém držení, ale bohužel z toho byla penalta. V dalším období se ale zlepšila obranná činnost, trojice hráčů ve středu pole dobře zachytávala náběhy a přečíslovala soupeře. Když bychom byli v pohodě, jsme schopní kvalitně zakombinovat a protivníka povodit za nos. Ukázali jsme, že jsme schopni Island přehrát.

Střelec vyrovnávací trefy Matěj Valenta hrál v kvalifikaci jen jednou. Co rozhodlo, že jste ukázal na něj?

Bylo hodně důvodů. Od přestupu do Liberce je více herně vytížený. Má velmi dobré řešení ve finální fázi, což ukázal vstřelenou brankou. Je zde i součinnost s Lukášem Červem rovněž z Liberce, takže i proto jsme ho upřednostnili. Měli jsme i další varianty, ale rozhodl projev na tréninku i další věci například směrem ke standardkám.

Můžeme v úterý čekat nějaké zásahy do základní sestavy?

Mužstvo podalo dobrý výkon, během přípravy jsme z různých důvodů přišli o hráče, se kterými jsme počítali i do základu. Někdo má menší šrámy, tak bezprostředně po utkání nemůžeme říct, jestli budou moct nastoupit. Každý, kdo tady je, i když třeba jen na lavičce, sem patří. Moc zásahů ale nepředpokládám.

Reklama