Hlavní obsah

Kočka má devět životů, trenér reprezentace ustál již čtvrtou krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některá pořekadla uvádějí, že kočka má devět životů, podle jiných jen sedm. Myšlena je tím především její pružnost a úžasná schopnost přežití. Trenér české fotbalové reprezentace vykazuje podobnou odolnost. Pozice Jaroslava Šilhavého na lavičce národního týmu se otřásla hned čtyřikrát. Když mužstvo nepostoupilo na MS v Kataru, poté sestoupilo z první divize Ligy národů, doma remizovalo s Albánií a pak dokonce propadlo v Tiraně. Ve všech případech vedení českého fotbalu trenéra podrželo.

U fotbalové reprezentace se nic nemění. Trenér Jaroslav Šilhavý a stávající realizační tým dokončí kvalifikaci Video: Sport.cz

 
Článek

Začátek úžasný, další vývoj už rozpačitý. Jaroslav Šilhavý vede českou reprezentaci od září 2018. Převzal ji po odvolaném Karlu Jarolímovi. Pod jeho vedením se v národním týmu pročistila atmosféra, předloni došel s týmem nečekaně až do čtvrtfinále EURO, předtím s ním postoupil v Lize národů do elitní skupiny A, ale na postup na loňské MS v Kataru nedosáhl.

Loni v květnu podepsal novou smlouvu do konce kvalifikace ME s automatickou opcí na šampionát v Německu. Po vydařeném vstupu do kvalifikace začali Češi ztrácet body, ale před listopadovými závěrečnými zápasy ve skupině v Polsku a s Moldavskem mají stále situaci ve svých rukou.

Trenér měl podporu od kabiny. Tomáš Souček tu penaltu nedával pro mě, ale pro tým, zdůrazňuje Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz

Podle kritiků jeho práce byl již čtyřikrát důvod, aby Šilhavý skončil. Připomeňme si klíčové situace, kdy ho předseda Petr Fousek s vedením FAČR podržel.

Vyřazení v baráži o postup na MS (březen 2022)

Sen o startu na světovém šampionátu v Kataru se rozplynul, český tým v semifinále baráže padl ve Švédsku (0:1). „Tak jako jsme si vyhodnocovali skupinu v kvalifikaci, tak si po baráži v klidu sedneme na začátku dubna a řekneme si, co dál,“ avizoval Fousek.

Již dříve zdůraznil, že třetí místo v kvalifikační skupině pro něj není dostačující. Šilhavý reagoval výtkou, že necítí důvěru.

Jednání se protáhlo, začátkem května však trenér podepsal novou smlouvu. „Moje přání hlavně je, abychom se připravili na Ligu národů a kvalifikaci na mistrovství Evropy,“ poukázal Fousek.

Vydat se cestou zahraničního trenéra? V Česku je dost zkušených koučůVideo: Sport.cz

Sestup v Lize národů (říjen 2022)

Elitní skupina byla nad síly reprezentace, hned se zase vrátila do druhé divize. Češi nezvládli závěrečný duel ve Švýcarsku, který byl přímým soubojem o záchranu. Národní tým se navíc porážkou před losem kvalifikace ME 2024 v Německu propadl z prvního do druhého koše. Trenér v tomto případě dostal podporu téměř okamžitě po utkání.

„Reprezentace teď má před sebou los kvalifikace o ME 2024. Přímo postoupí dva týmy z každé skupiny, naším jednoznačným cílem tak je postup na mistrovství Evropy do Německa. Trenér Šilhavý a celý realizační tým má důvěru a podporu,“ ujistil Fousek.

„Mistrovství Evropy a mistrovství světa mají pro nás hlavní význam. Liga národů je nová soutěž, která prokázala svoji životaschopnost,“ dodal strahovský šéf.

Šok v Edenu (září 2023)

Kvalifikaci otevřel národní tým jistou výhrou nad Polskem, hned poté však remizoval v Moldavsku. Domácí plichta s Albánií (1:1) už vyvolala hotový šok, bouři nevole fanoušků i expertů. Výkon byl na pováženou.

Nemáme kreativní hráče, obraz celého českého fotbaluVideo: Sport.cz

„Měli jsme mít více bodů, ale postup na EURO 2024 pořád máme ve svých rukou. Věřím mužstvu, trenérům i celému realizačnímu týmu,“ předeslal Fousek.

„Kritika k fotbalu patří a s domácí ztrátou s Albánií samozřejmě nejsme spokojení, ale některé komentáře byly za hranou. Pohledy mohou být různé a zklamaní jsme všichni, ale v žádném případě nemůžeme připustit paniku, naopak je zapotřebí zachovat chladnou hlavu, zvláště v rozehrané kvalifikaci, když se za měsíc hrají další zápasy. Jsem přesvědčený, že hráči i trenéři vědí, co musejí v říjnu změnit a zlepšit a že situaci musíme čelit tvrdou prací a zlepšeným výkonem v Albánii i doma s Faerskými ostrovy,“ vyzdvihl.

Debakl v Albánii (říjen 2023)

Jenže požadované zlepšení nepřišlo, naopak. Mužstvo propadlo i v Tiraně, bez vyloučeného Chytila tam prohrálo hladce 0:3. Fousek hned svolal mimořádné zasedání výkonného výboru FAČR, z časových důvodů až po následném duelu s Faerskými ostrovy. Národní tým je gólem z penalty porazil 1:0 a díky remíze Polska s Moldavskem (1:1) se mu postup na EURO o hodný kus přiblížil.

Dnešní rozhodnutí vedení je staré jen pár hodin. Šilhavý i počtvrté pokračuje.

Reklama