Hlavní obsah

Lídrem jsem už dlouho, nedělá si Brabec hlavu, že má zastat zraněné opory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poprvé od evropského šampionátu, kdy dostal epizodní příležitost na pětadvacet minut proti Dánsku v boji o semifinále, se Jakub Brabec objevil v dresu národního týmu. Při čtvrteční přípravě proti Kuvajtu (7:0) měl snadnou roli. Proti Estonsku v úterní derniéře kvalifikace o MS 2022 však zcela jistě téměř po roce naskočí za národní tým v základní sestavě v soutěžním utkání. A půjde o druhé místo ve skupině!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dia Seba z Izraele a český obránce Jakub Brabec během utkáním Ligy národů.

Článek

„Možná to bude znít sebevědomě, ale já se považuji za lídra obrany v reprezentaci už dlouho. Ta role ke mně patří, ať zrovna hraji či nikoliv," prohlásil devětadvacetiletý zadák, který v národním týmu debutoval už v březnu 2016.

Při absenci Ondřeje Čelůstky a Tomáše Kalase zastávajících pozici prvních stoperů na letním kontinentálním šampionátu bude reprezentace na Brabce spoléhat v úterý v souboji s Estonskem jako na klíčového hráče.

„Pro nároďák by bylo lepší, kdyby se dvojice ve středu obrany stabilizovala. I pro trenéry by bylo příznivější, kdyby mohli volit ze stejných jmen. Navíc je mi líto kluků, když tady nemohou být kvůli zranění. Ale zase jde o příležitost pro další, aby se ukázali," říkal Brabec.

Jistota baráže

Do souboje s Estonskem půjde český národní tým po sobotních kvalifikačních výsledcích s jistotou postupu do baráže o šampionát, která Šilhavého výběru připadne buď za druhé místo ve skupině nebo za triumf ve skupině B2 Ligy národů v loňském roce.

„Je fajn, že máme jistou baráž. Já si upřímně hlavně přál, aby klopýtl Wales a měli jsme blíže k druhému místo. Rádi bychom do bojů o šampionát šli právě z druhé pozice ve skupině," vykládal Brabec.

„Ještě máme pořád naději. Musíme doma na Letné porazit Estonsko. Snad přijde hodně lidí a parádně se s nynější fází rozloučíme. Uděláme maximum a uvidíme, jak dopadne druhý zápas," připomínal Brabec, že Česko k druhé příčce potřebuje nejen vlastní vítězství, ale současně nesmí Belgie ztratit ani bod v souboji s Walesem.

Test s Kuvajtem s čistým kontem nebere směrem k úternímu zápasu jako zásadní. „Byť musím říct, že pro stopery a brankáře jsou podobné zápasy jedny z nejtěžších. Samozřejmě, pokud člověk čelí nejlepším útočníkům světa, jsou jeho fotbalové schopnosti prověřeny mnohem více. Ale z hlediska koncentrace není nic těžšího než právě utkání, jako bylo s Kuvajtem. Člověk musí být pořád ve střehu, aby něco nepodcenil," vysvětloval Brabec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté české reprezentace Pavel Kadeřábek, Antonín Vydra, Patrik Schick, Tomáš Pekhart, Jakub Brabec a Jakub Pešek během tréninku.

Po jeho boku bude v úterý David Zima, s nímž si vyzkoušel spolupráci už ve čtvrtek. A zatímco Brabec nastupuje v řeckém Arisu Soluň pravidelně a nevynechal ani minutu, David Zima v FC Turín za poslední měsíc neodehrál jediné utkání. „Teď spolu už pár dnů trénujeme, před tím jsme byli měsíc na mistrovství Evropy. David má i v mladém věku dost zkušeností. A že nehraje v Itálii? Znám spoustu starších středních obránců, kteří první půl sezony nebo dokonce celou po přestupu pod Apeniny čekali na příležitost, protože se sžívali s prostředím, taktickým pojetím. V souhře nemáme žádný problém," ujistil Brabec.

Řecko? Skvělá volba

A zatímco o devět let mladší kolega by mohl dumat, zda při letním rozhodování volil správně, Brabec si přestup do Řecka nemůže vynachválit. „Šlo o skvělou volbu. Ten přestup se mi povedl. Zatím mi vše vychází skvěle a já si vážím, že dostáváme příležitost pravidelně. Snažím se tamnímu vedení splatit důvěru a ukázat, že se nespletli," usmíval se Brabec, který z pozice stopera v Řecku obdivuhodně řídí mužstvo složené z hráčů patnácti různých národností.

„Všichni zvládají angličtinu. Pro komunikaci s trenérem je k ruce překladatel, navíc trenér taky základní věci v angličtině ovládá. Teď se nám daří umazávat bodové manko, které jsme utrpěli v úvodu. Zatím jde vážně vše moc dobře," lebedil si Brabec.

Má zkušenosti už z Belgie či Turecka, kde oblékal dres Genku, respektive Rizesporu. Srovnání se však brání. „Nemám to rád. Myslím, že třeba belgická a česká liga jsou svázané více z taktického hlediska, ty soutěže jsou náročnější na kondiční stránku. Řecko je bližší Turecku. Kluby mají větší finanční rozpočet, do ofenzivy berou skvělé hráče," připomínal Brabec, že obránci často čelí borcům s výjimečnými schopnostmi.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články