Hlavní obsah

Lvíčata se vydají na misi s perličkou. Suchopárek spoléhá na sparťany, věří i smolaři Šulcovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lvíčata se vracejí do bitvy. Fotbalová reprezentace do 21 let vyhlíží první soutěžní zápasy v kalendářním roce 2022. Svěřenci kouče Jana Suchopárka absolvují venkovní dvojzápas na půdě Albánie a Andorry. Ve výběru se objevují tři úplní nováčci: brankář Lukáš Horníček z portugalské Bragy, zlínský obránce Martin Cedidla a záložník Matěj Valenta z Českých Budějovic.

Perlička. Fotbalová jedenadvacítka odehraje kvalifikační zápas na umělém trávníkuVideo: Sport.cz

 
Článek

Vedou svoji skupinu o tři body před Anglií, která má ovšem dva zápasy k dobru a v červnu ještě dorazí na českou půdu.

„Čtyři měsíce od posledního srazu utekly jako voda, přesto nastala spousta změn. Nominace je jiná, někdo se vrací, jiní se bohužel zranili. Osm hráčů přes zimu změnilo působiště, ne všichni hned hrají, proto jsme některé museli opomenout. Přesto je mužstvo připravené, aby dva zápasy zvládlo a posílilo si první místo před červnovým závěrem skupiny," líčí situaci trenér Jan Suchopárek.

V Albánii očekává odhodlaného soupeře, v Andoře se zase mužstvo bude muset vyrovnat s umělým trávníkem.

„Čeká nás dost rozmanitý sraz. Pro Albánii jde o poslední šanci pokusit se o druhé místo, po nás mají Anglii. Musíme si na ně dát pozor. V Českých Budějovicích jsme je sice porazili 4:0, ale zápas nebyl tak jednoznačný. Dost nám pomohl jejich brankář, hned ho pak vyměnili a už body neztratili," varuje kouč.

„S Andorrou pak nastoupíme na umělce po složitější přesunu přes Španělsko. Bude to změna, musíme pak hned začít trénovat na umělce. A taky si dát pozor, s favority doma dvakrát prohráli jen 0:1, nemusejí být příjemní," uvědomuje si Suchopárek.

Na větší přivykání na umělý trávník nebude čas. „Nejdřív hrajeme na přírodní trávě, je zbytečné předtím trénovat na umělce. Až pak po příjezdu do dějiště druhého utkání. Věřím, že jsou kluci natolik zkušení, abychom přechod na jiný povrch zvládli, i když je to taková perlička. Šest bodů je stěžejních, abychom byli před červnem na dobré výchozí pozici," zdůrazňuje vicemistr Evropy z roku 1996.

Dostane se Jan Kuchta z Ruska na sraz reprezentace? Pustí ho Lokomotiv Moskva?Video: Sport.cz

Hodně spoléhá na pět hráčů ze Sparty. „Byli v kádru i na podzim. Potěšující je, že hrají pravidelně za áčko, není v tomto věku moc takových, kteří nastupují za tým z popředí tabulky. Kvalitní hráči, snad si formu přenesou i k nám."

Také další mladíci se posouvají. „Radost nám udělal třeba Juráskův přestup do Slavie. Hranáč zase pravidelně hraje za Pardubice, Valenta velice dobře za České Budějovice. Důležitý je i Čvančarův příchod do Sparty, patří k nejlepším střelcům ligy," rekapituluje Suchopárek.

Místo drží i pro plzeňského Šulce, nešťastného hrdinu jarního šlágru na Letné, po němž za Plzeň moc nehraje.

„I na podzim ukázal Pavel velmi dobrou kvalitu. Na Spartě mohl rozhodnout, ale nedopadlo to, což se stane. Přesto mu věřím, že kvalitu má, je to i vítězný hráč. Třeba smůlu prolomí právě u nás za jednadvacítku," dává Suchopárek mladíkovi naději.

Češi zakončí skupinu v červnu domácími souboji s Anglií a Andorrou. Na závěrečný turnaj přímo postoupí vítězové skupin a nejlepší celek z druhých míst, zbylých osm týmů z druhých příček čeká baráž. Jistou účast mají pořadatelské země Rumunsko a Gruzie.

Nominace fotbalové reprezentace do 21 let na utkání kvalifikace ME v Albánii (25. března v Elbasanu) a v Andoře (29. března v Andoře la Vella):
JménoKlubStartyGóly
Brankáři
Lukáš HorníčekBraga00
Vítězslav JarošNotts County00
Matěj KovářBurton60
Obránci
Martin CedidlaZlín00
Michal FukalaLiberec80
Adam GabrielSparta Praha52
Robin HranáčPardubice20
David JurásekSlavia Praha30
Jan KnapíkTeplice30
Martin VitíkSparta Praha71
Záložníci
Kryštof DaněkOlomouc31
Filip KaločOstrava60
Adam KarabecSparta Praha101
Tomáš OstrákKolín nad Rýnem71
Tomáš SolilPardubice30
Filip SoučekSparta Praha00
Michal ŠevčíkBrno10
Pavel ŠulcPlzeň132
Matěj ValentaČ. Budějovice00
Jan ŽambůrekViborg40
Útočníci
Tomáš ČvančaraSparta Praha21
Daniel FilaSlavia Praha42
Václav SejkTeplice61

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články