Hlavní obsah

Magera: Fanoušci v Temešváru volají po návratu Uhrina

Nabito má ostrými a do soupeřových sítí sází góly. Ale byť dotlačí Temešvár mnohdy za důležitými body, do základní sestavy rumunského klubu se český fotbalový útočník Lukáš Magera stejně neprosadil. „Jsem nervózní. Nevím, co dělat,“ přiznává šestadvacetiletý rodák z Ostravy.

Foto: Petr Horník, Právo

Lukáš Magera na srazu fotbalové reprezentace

Článek

Byl jste hodně překvapený pozvánkou do národního týmu?

Nepočítal jsem, že bych se mohl v reprezentaci objevit, protože v klubu nehraji pravidelně.

Byl jste povolaný až dodatečně. Kde vás nominace zastihla?

Směřoval jsem z Ostravy do Temešváru. Když jsem byl za Olomoucí, zvonil mobil. Volali mi ze svazu. V Brně jsem tak místo Bratislava nabral směr Praha. Moc mě ta zpráva potěšila. Třeba mi účast v reprezentaci pomůže získat pevnější místo v klubu.

Trenér Sabau v Temešváru vám moc nevěří, že?

Moje pozice je nejistá. Trenér na mě nesází. Má jiné hráče, kterým věří. Já nemám nic jistého. V jednom ligovém zápase jsem dal dva góly, na dva přihrál. Ale v dalším jsem stejně na trávník nešel. Pak přišlo utkání v rumunském poháru. Hrál jsem super, majitel mě chválil, ale scénář byl stejný. Do dalšího střetnutí jsem zase nenaskočil. Přitom s ohledem na počet odehraných minut mám statistiky lepší než v minulém roce, kdy jsem dal čtyři góly a na šest přihrál. Teď jsem již zaznamenal čtyři branky, nahrál jsem na pět.

Snažil jste se s trenérem vaši pozici probrat?

Nikde pocity neventiluji. Každý trenér má prostě své koně. Mně nezbývá než makat. Chci mít čisté svědomí. Ale štve mě, když se daří a já stejně nehraji. Už nevím, co bych měl dělat více.

Máte pro jednání trenéra vysvětlení?

Přijde mi, že nesází na cizí hráče. Dává přednost rumunským. Ale možná jde jen o můj pocit. Prostě musím bojovat trénink od tréninku. Ale je jasné, že když hraji sedm minut za zápas, těžko se mohu ukázat.

Jen za poslední rok se v klubu vystřídali tři trenéři. Netrpí klub častými změnami?

Pochopitelně, že ty rošády nám ubližují. Každý kouč má jinou taktiku a sází na jiné hráče. Chvíli trvá, než si člověk zvykne. Poslední dobou jsou fanoušci hodně nespokojení. Často volají po návratu Dušana Uhrina, který nás vedl před časem.

Jak se vám v Rumunsku žije pominete-li fotbalové starosti?

Hraji v Temešváru už rok a tři měsíce, je to můj druhý domov. Poslední dobou jsem více na hotelu než v bytě, který mám... Hrajeme dvakrát v týdnu, protože kromě ligových utkání máme ještě domácí a evropský pohár. Navíc jsem jako slaměný vdovec, protože manželka zůstává v Ostravě kvůli podnikání.

Takže jste celé týdny v Rumunsku sám?

Domů za ženou jezdím jen během reprezentačních akcí nebo pokud dostaneme den volna. Nechce na mně být závislá. Teď jsem v týdnu tak jeden nebo dva dny doma. Nechtěl bych, aby v Rumunsku byla pořád sama. To by nebyl žádný život. V Ostravě se věnuje nehtové modeláži, během dvou týdnů navíc budeme otvírat obchod s oblečením, s kterým bude hodně starostí. Je to náročné pro nás oba, ale jednou jsme se tak rozhodli, tak musíme těžkou situaci zvládnout.

A jak tedy trávíte volný čas, pokud už nějaký vyšetříte?

Mnoho volna jsem neměl. Snažím se často jezdit domů. A pokud to časově nevycházelo, chodím na tenis nebo na ryby. Nemám důvod si stěžovat.

Reklama