Hlavní obsah

Máme těžkou skupinu, shodli se hráči

PRAHA

Čeští fotbalisté považují kvalifikační skupinu pro EURO 2008 za těžkou. Shodli se na tom alespoň ti, s nimiž Právo v pátek hovořilo telefonicky.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

České reprezentanty čekají těžcí soupeři v kvalifikaci ME 2008.

Článek

"Zase jsme dostali jednu z těch těžších skupin. Němci jsou spolu s námi jejími favority. Pro nás má pikantní náboj Slovensko jako velký rival. Skupinu hodně ztížili Irové, kteří například v kvalifikaci na mistrovství světa do poslední chvíle bojovali o postup. Zejména doma budou hodně nepříjemní také Walesané. Nesmíme podcenit Kypr hlavně na jeho hřišti, ale ani San Marino. Každý bod bude velice důležitý. Doma nesmíme ztrácet a co nejvíc jich musíme získat na hřišti soupeřů," nabídl svůj pohled na los Tomáš Rosický.

Mají čeští fotbalisté těžkou skupinu kvalifikace ME 2008?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

"Těžká skupina, ale velice atraktivní. S Němci se střetneme po šampionátu a zápasy se Slovenskem budou mít náboj jako derby," říkal kapitán reprezentace Tomáš Galásek. "Podle mne má šanci na postup z téhle skupiny pět týmů, takže bude rozhodovat nejen každý bod, ale i gól," zdůraznil Jan Koller a dodal: "Momentálně je mojí prioritou uzdravení po plastice zadních křížových vazů levého kolena. Pokud bych stihl mistrovství světa, budu zvažovat další kvalifikační cyklus. Jestli že bych šampionát v Německu nestihl a budu zdráv, v reprezentaci bych zůstal. Chci se loučit na nějakém velkém turnaji."

"Němci a Slováci jsou zajímaví i pro fanoušky, protože ani na zápasy venku to nebudou mít daleko a my v těchto těžkých zápasech budeme mít větší podporu. Slovákům jsme se vyhnuli v baráži, tak je máme teď. Hodně nepříjemní budou Walesané a Irové. Případné ztráty u nich mohou nýt nakonec rozhodující," přemýšlel nahlas Zdeněk Grygera.

Nikdo nechce na šampionátu chybět

"Myslím, že jde o nesmírně těžkou skupinu. Němci v našem týmu cítí velkou sílu, navíc momentálně jsou za námi, takže budou mít obrovskou motivaci uspět. Souboj se Slovenskem je pikantní v každém podání. A snadní protivníci nebudou ani Irsko a Wales. V jejich případě narazíme na nepříjemný ostrovní a hodně náročný styl, k němuž měli hodně blízko třeba Norové v baráži. Každopádně je jasné, že nikdo z nás nebude chtít na šampionátu chybět. Ale bude to těžký boj," hodnotil soupeře ve skupině Jan Polák.

Bezprostředně po losu si volal se spoluhráčem z Norimberku, slovenským útočníkem Robertem Vittekem. "Dělali jsme si srandu, že od této chvíle nejsme kamarádi a do odehrání zápasů si nebudeme telefonovat a mluvit spolu," usmíval se Polák, který považuje za zabijáckou skupinu B s Itálií, Francií, Itálií a Skotskem.

Jen Tomáš Ujfaluši je se skupinou spokojený: "Jsem opravdu spokojený, tohle je dobrý los, nemusíme mít strach. Mohlo to být horší, třeba kdybychom se dostali k Itálii a Ukrajině."

Kisel to trefil

Slovenští fotbalisté v dresu Sparty byli s losem spokojení. "Já už jsem to říkal ráno před tréninkem, že budeme hrát s Čechy a s Němci, takže mě to nepřekvapilo. Je to velmi atraktivní skupina. Zápasy na Ostrovech budou mít fantastickou kulisu, tam hraji nejraději. Souboje s Českem budou o rivalitě, s Německem to bude svátek. Je to skvělá skupina pro lidi," cituje ze soustředění ve Valencii slovenského reprezentanta Karola Kisela sparťanský internet."

Je to hodně těžká skupina, každé mužstvo může potrápit každého, snad jen San Marino bude v pohodě. Každopádně chceme společně s Českem postoupit. Máme na Slovensku dobrou partu a bohužel nám unikl postup na světový šampionát. Teď máme další velkou šanci," uvedl Radoslav Zabavník. Martin Petráš byl opatrnější: "Je to ještě těžší skupina, než jsme měli v minulé kvalifikaci na mistrovství světa. I ten Kypr může překvapit. Na Slovensku je teď zdravá generace hráčů, nikdo neskončil, takže pokračujeme ve stejné sestavě jako v minulé kvalifikaci."

Reklama

Související témata: