Hlavní obsah

Postup už v pátek či remízové drama. Jak si Češi zajistí účast na Euru?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až se v pátek večer poprvé ve Varšavě foukne do píšťalky, budou Češi i Poláci zase o něco chytřejší v tom, co potřebují k přímému postupu na fotbalové EURO 2024. Výsledek Moldavska s Albánií bude pro vývoj zamotané skupiny E nesmírně důležitý, na druhou stranu nic nemění na tom, že partě trenéra Jaroslava Šilhavého stačí zdolat následně v pondělí právě Moldavsko.

Trénink fotbalové reprezentace před kvalifikačními duely v Polsku a s MoldavskemVideo: Sport.cz

 
Článek

Češi mají postup ve svých rukou. Případná páteční porážka v Polsku by zas tolik neřešila, jen by bylo nutné v závěrečném klání kvalifikace porazit Moldavsko. To zní jako přijatelný scénář, na druhou stranu nikdo jistě nechce spoléhat až na tu úplně poslední možnost.

Ideální by samozřejmě bylo si v pátek připsat tři body. V takovém případě bude hodně záležet na výsledku střetnutí Moldavska s Albánií. Pokud Moldavané ztratí, je jasno. Češi mohou otvírat šampaňské, postup na závěrečný šampionát, který příští rok uspořádá Německo, je nemine.

Stav skupiny E před závěrečnými boji o EURO 2024

PořadíTýmPočet utkáníSkóreBody
1.Albánie611:313
2.Česko68:511
3.Polsko79:910
4.Moldavsko66:69
5.Faerské ostrovy72:131

A pak je zde scénář s remízou. Pokud chtějí Poláci pomýšlet na přímý postup, dělba bodů jim nestačí, musí vyhrát. Českému výběru by bod pomohl, nesměl by ale v Olomouci s Moldavskem prohrát.

Také existuje možnost, že Moldavsko porazí Albánii, v Polsku se zrodí remíza a do pondělního střetnutí půjdou Moldavsko i Česko se stejným ziskem 12 bodů. Kdo vyhraje, jde dál. A když nevyhraje nikdo? Rozhodovat bude skóre, které má zatím družina kolem kapitána Tomáše Součka o tři branky lepší.

Cesta na EURO tedy vede klidně i přes dvě remízy. Vedoucí Albánii stačí k postupu bod, navíc poslední duel hraje doma s Faerskými ostrovy, nejhorším týmem skupiny.

Zbývající utkání skupiny E

DatumČasSoupeři
Pátek 17.11.202318:00Moldavsko–Albánie
Pátek 17.11.202320:45Polsko–ČESKO
Pondělí 20.11.202320:45Albánie–Faerské ostrovy
Pondělí 20.11.202320:45ČESKO–Moldavsko

V případě nezdaru přichází na řadu úplně poslední možnost v podobě baráže, do níž se celky kvalifikují na základě umístění v Lize národů. Baráž se hraje v březnu a půjde v ní o poslední tři místa. Závěrečného turnaje se zúčastní 24 týmů.

Postoupí Češi na EURO 2024 přímo z kvalifikační skupiny?
ANO
69,6 %
NE
30,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2594 čtenářů.

Reklama