Hlavní obsah

Mluvil jsem s Brabcem, k jednání však nedošlo, říká Hašek. Šilhavému drží palce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stál v čele svazu, byl i trenérem reprezentace. Řada expertů z fotbalového prostředí si myslí, že pokud se v dohledné době bude hledat nástupce Jaroslava Šilhavého k národnímu týmu, právě čerstvě šedesátiletý Ivan Hašek by měl být osloven jako první. Jeho jméno ostatně zaznívalo již před úterním mimořádným zasedáním FAČR. „Mluvil jsem s technickým ředitelem Erichem Brabcem, k žádnému jednání však nedošlo,“ avizuje Hašek.

S nikým jsem nejednal, ale trenér nároďáku je pozice, kterou asi nikdo neodmítne, říká Ivan Hašek. Video: Sport.cz

 
Článek

Měl milou povinnost. Spolu s Karolem Dobiašem a Ladislavem Vízkem pokřtil v centru Prahy knihu Panenka/Legenda z Ďolíčku, která vychází u příležitosti blížících se 75. narozenin Antonína Panenky.

Výkonný výbor FAČR v úterý potvrdil ve funkci reprezentačního trenéra Jaroslava Šilhavého. Pokud by byl stávající kouč odvolán, Ivan Hašek je stále volný.

„Pochopil jsem, že některým lidem v českém fotbale nejsem po chuti. Myslím, že ve Spartě nebo u reprezentace už práci nedostanu,“ říká bývalý kapitán československé reprezentace a naznačuje, že zvažuje nabídky ze zahraničí. V poslední době trénoval takřka výhradně v arabském světě.

U fotbalové reprezentace se nic nemění. Trenér Jaroslav Šilhavý a stávající realizační tým dokončí kvalifikaci Video: Sport.cz

Jednání výkonného výboru o Šilhavém samozřejmě sledoval. „Mě už tady asi nic nepřekvapí. Jardovi fandím, lidsky je to člověk, jehož uznávám. Přeju mu hodně úspěchů, aby se mu to podařilo. Vydržet pět let u nároďáku pod tlakem, pod jakým je… Až mi ho bylo líto. Přál bych si, aby z toho všeho ještě vyšel jako hrdina,“ líčí Hašek.

Reprezentaci krátce vedl v roce 2009. Tehdy byl šéfem svazu a národní tým nabídl Karlu Jarolímovi. Když kouč odmítl, Hašek se reprezentace ujal sám.

Vydat se cestou zahraničního trenéra? V Česku je dost zkušených koučůVideo: Sport.cz

Byl osloven teď po problémech v kvalifikaci na EURO v Německu?

„Já jsem s nikým nejednal. Mluvil jsem s panem Brabcem, se kterým jsme se o tom bavili. Možná jsem byl jedním z kandidátů, ale těch bylo hodně.“

Nenabízí se, ale naznačuje, že by neřekl ne. „Trenérů máme dva, tři tisíce. A když se jich zeptáte, tak asi nikdo reprezentaci neodmítne.“

I kdyby šlo zatím jen o výpomoc. „Já takhle nelicituju. Trenéra nároďáku, pokud tu možnost má, asi nikdo neodmítne,“ opakuje Hašek.

„Při rozhodování výkonného výboru bohužel často převládá politika nad sportovní stránkou. Rozhodovat budou tihle pánové, co tam sedí,“ neodpustí si kritickou poznámku.

Trenér měl podporu od kabiny. Tomáš Souček tu penaltu nedával pro mě, ale pro tým, zdůrazňuje Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz

Výhrady má k humbuku kolem Šilhavého. „Neříkám, že jde o špatné rozhodnutí, ale myslím, že se dalo postupovat trochu jinak. Mediálně to bylo pro trenéra hodně těžké, já bych to řešil jinak. Ne výkonným výborem, ale interně pohovorem s trenérem. Podle toho bych si udělal obrázek, pak bych to řešil. Myslím, že tohle bylo mediálně dost kruté,“ nabízí svůj pohled.

Šance postoupit na šampionát je velká, Šilhavému by teď dopřál hlavně klid.

„Od Poláků jsme dostali pěknou finální přihrávku, ale ještě není hotovo. I proto bych nechal trenérovi klid. Pak bude třeba připravit se nejen na EURO, ale také na těžkou kvalifikaci mistrovství světa, kam už bychom se také měli zase po letech dostat,“ poukazuje Ivan Hašek na další výzvy.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.