Hlavní obsah

Na Chorvaty s jednou rošádou v sestavě, to Šilhavý před druhým šampionátovým vystoupením nepopřel

Glasgow/Praha

Jednu rošádu v sestavě chystá, to kouč české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý před druhým šampionátovým vystoupením proti Chorvatsku nepopřel. Karty však před páteční partií, která začíná v glasgowském Hampden Parku v 18 hodin, samozřejmě neodkryl. Proto jen v rovině bohapustých spekulací jsou úvahy, že by Alexe Krále měl nahradit Tomáš Holeš. „Nejdřív se o změně dozví hráči,“ pronesl Šilhavý už v Glasgowě, kam se česká reprezentace přesunula ve čtvrtečním odpoledni z Prahy.

Na Chorvaty by mohl český tým vyrukovat s jednou změnou v sestavěVideo: Sport.cz, UEFA

 
Článek

Po vítězných zápasech se sestava nemění, alespoň to tvrdí staré fotbalové moudro. Po výhře nad Skotskem byste tedy ke korekturám ve složení mužstva neměl mít důvod, přesto proskočily informace, že obměny chystáte...

O jedné změně v sestavě se skutečně bavíme. Necháme to ale na pátek, aby se o ní dozvěděli nejprve hráči.

Souvisí se zdravotním stavem? I informace, že tři hráči jsou zranění, totiž z bubliny proskočila.

Všichni tři ve čtvrtek trénovali a trénink dokončili. Mluvili jsme s nimi a jejich stav není natolik vážný, aby proti Chorvatům nemohli nastoupit.

Foto: gv, Sport.cz

Hampden Park patřil ve čtvrtek večer trénujícím Chorvatům. A v pátek...?

A jména?

Ta pochopitelně neřeknu.

Před úvodním šampionátovým duelem proti Skotům jste zdůrazňoval význam standardních situací a ukázalo se, že jste měl pravdu. Z jedné jste skutečně profitovali a po jejím rozehrání vstřelili vedoucí gól. Nachystal jste něco podobného i na Chorvatsko?

Standardky v dnešním fotbale rozhodují zápasy. Zvlášť, když má mužstvo ve svém středu hráče, kteří je dobře a razantně rozehrají a dovedou se při nich prosadit. Navíc tým nemusí být v utkání dominantní, když je ze standardek schopen zápas rozhodnout. Proto jsme i v pátek schopni Chorvaty ze standardních situací překvapit.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

A dát jim první gól? V partii, která vás v Hampden Parku čeká, bude asi hodně důležité, který z týmů půjde do vedení.

Samozřejmě že tým, který vstřelí první branku, je a bude ve výhodě. Ale v kvalifikačních zápasech - a nebylo jich málo - se stalo, že jsme dostali první gól my a přesto jsme dokázali jejich průběh otočit. Jako třeba proti Bulharsku nebo Anglii. Proti Chorvatům bychom chtěli jít ale do vedení samozřejmě my.

Sebevědomí po výhře nad Skotskem určitě máte. Není ho až tolik, že musíte hráče krotit?

Někde nahoře se určitě nikdo z nás nevznáší. Zvláště, když náš čekají takoví soupeři, jakými je Chorvatsko a poté Anglie. Chceme podat dobrý výkon, protože bez něho není proti tak silným protivníkům možné uspět.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Euforie! Český reprezentant Patrik Schick slaví nádherný gól do sítě Skotska v utkání EURO.

Sebevědomí je ale pro úspěch důležité. Třeba Patrik Schick ho proti Skotům prokázal a profitoval z toho nejen on, ale celý tým.

Proti Skotům jsme v první řadě podali skvělý týmový výkon, v němž měl každý hráč svou roli. Patrik Schick a Tomáš Vaclík tu svou roli splnili nad sto procent a z toho vzešel výsledek, kterého jsme dosáhli. Proto kéž by si formu ponechali.

S čím tedy vyrukujete na Chorvaty?

Narazíme na jiné mužstvo, než jakým bylo Skotsko. Chorvatsko hraje po zemi, kombinuje. snaží se prokombinovat až do šestnáctky, na což si musíme dát pozor. Musíme zodpovědně a koncentrovaně bránit, ve středu hřiště vykrývat prostory, být důrazní v osobních soubojích. Toho jsme schopni.

A dál?

Samozřejmě nejen bránit, ale soupeře v určitých fázích napadat už výš od naší brány, nutit ho k chybám a z chyb Chorvatů něco vytěžit.

Alespoň bod?

Chceme postoupit ze skupiny a nabízí se nám první krok. Za určitých okolností i čtyři body mohou stačit.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Možná vám nahraje i to, že Chorvatsko není na šampionátu v tak oslnivé formě, jako když se před třemi lety na světovém šampionátu v Rusku stalo vicemistrem světa.

Mají pořád skvělý tým se skvělými individualitami hrajícími ve špičkových klubech. Hlavně v ofenzivě jsou silní, a když mají den, pak jsou neudržitelní. Přesto jsme s nimi schopni držet krok a uhlídat je.

I Modriče, na něhož se po úvodním zápase Chorvatska s Anglií snesla velká kritika a on na ni bude chtít nejspíš odpovědět?

Pro mě je to pořád excelentní fotbalista. Držitel Zlatého míče, jeden z nejlepších a největších hráčů světa. Budeme si na něho muset dávat pozor, bránit ho hodně těsně a nedopřávat mu prostor, protože z minima dokáže vytěžit maximum.

Jak podle vás dopadne páteční zápas EURO mezi fotbalisty Česka a Chorvatska?
Vyhraje Česko
37 %
Zápas skončí remízou
45,9 %
Vyhraje Chorvatsko
17,1 %
Celkem hlasovalo 6409 čtenářů.

Reklama

Související témata: