Hlavní obsah

Neúprosné počty - ani čtyři výhry Čechům stačit nemusí

PRAHA

Konec všem kalkulacím. Fotbalisté si o to řekli sami. Reprezentace už musí v kvalifikaci mistrovství světa 2010 jen vyhrávat. A i kdyby zvítězila na Slovensku a pak doma porazila také San Marino, Polsko a Severní Irsko, ani to jí k postupu do Jihoafrické republiky stačit nemusí. Po derby se Slováky je národní tým zkrátka hračkou v rukou konkurentů ve skupině...

Článek

Kudy vede cesta do Jihoafrické republiky? Evropa má na světovém šampionátu k dispozici třináct míst. Devět vítězů jednotlivých skupin zamíří na MS přímo, osm týmů s nejlepší bilancí na druhých příčkách se utká o čtyři zbývající místa v baráži hrané klasickým způsobem na dva zápasy.

Osm skupin je šestičlenných, jedna pětičlenná. Při porovnávání týmů ze druhých míst se tedy mužstvům z prvních osmi skupin škrtnou výsledky s týmem na posledním místě tabulky a pak bude vytvořeno pořadí podle těchto kritérií: 1. bodový zisk, 2. skóre, 3. vstřelené góly, 4. góly vstřelené venku, 5. hodnocení fair-play (mínusové body za žluté a červené karty), 6. los.

Druhé místo tedy ještě automaticky neznamená start v baráži. Jeden ze „druhých“ bude mít velkou smůlu. Ve 3. skupině se budou škrtat zápasy se San Marinem. A vzhledem k tomu, že Češi zatím s ostatními soupeři uhráli jen bídných 5 bodů, jsou jedním z kandidátů na „černého Petra“ i oni...

Klíčový problém - mají na to vůbec?

To by se však Čech, Baroš a spol. na druhou příčku nejprve museli propracovat. Skupina s pěti vyrovnanými uchazeči o postup a jedním outsiderem má své výhody i nástrahy. Původní kalkulace byla prostá - budeme-li venku na hřištích rivalů remizovat a doma je porazíme, neměl by nám přímý postup uniknout. Tato rovnice dostala vážné trhliny již na podzim porážkou v Polsku. Oživila ji remíza ve Slovinsku, kde zatím nikdo jiný nebodoval. Po domácí porážce se Slováky je ovšem zcela bezpředmětná.

„Všechny čtyři zbývající zápasy musíme vyhrát. A navíc doufat, že naši konkurenti ztratí body,“ měl hned po zápase jasno zaskakující kapitán Petr Čech.

I kdyby se tento zázrak podařil, může se stát, že to stejně stačit nebude. To v případě, že také Slovinsko všechny zbývající zápasy vyhraje a Slovensko si zároveň připíše vítězství v duelech se San Marinem, v Severním Irsku a Polsku. Pak by o pořadí na druhé příčce mezi českým a slovinským týmem rozhodovalo celkové skóre. To mají Češi zatím o jeden gól lepší, ale Slovinci budou ještě dvakrát hrát se slaboučkým San Marinem...

Nějakou jistotu Radův soubor má. Pokud čtyřikrát vyhraje, určitě skončí v tabulce před Severním Irskem, Polskem a samozřejmě San Marinem. A pokud by navíc Slovinci alespoň jednou nevyhráli, pak by Češi při plném bodovém zisku opravdu skončili nejhůře druzí.

Za jisté konstelace mohou Češi skupinu stále i vyhrát. Ale upřímně - kdo z vás si vsadí, že je reprezentace schopná čtyřikrát zvítězit!?

Tabulka 3. skupiny
1.Severní Irsko741212:613
2.Slovensko540110:612
3.Polsko631218:710
4.Česká rep.62226:48
5.Slovinsko62225:48
6.San Marino60061:250
Zbývá sehrát - 6. června: Slovensko - San Marino, 12. srpna: Slovinsko - San Marino, 5. září: Polsko - Severní Irsko, Slovensko - ČR, 9. září: Severní Irsko - Slovensko, Slovinsko - Polsko, ČR - San Marino, 10. října: ČR - Polsko, Slovensko - Slovinsko, 14. října: Polsko - Slovensko, ČR - Severní Irsko, San Marino - Slovinsko.

Reklama