Hlavní obsah

Obavy z ostudy fotbalisté zahnali. Jarolím si pochvaloval proměnu po půli

Nan-ning/Praha

Ostudu nemínili připustit. To tak, prohrát i se slaboučkou Čínou a zažívat další trapas. „Však také na nás trenér o půli vyrukoval, že musíme na domácí vletět a spoluhráče strhnout,“ přiznával po duelu o třetí příčku na turnaji v Nan-ningu střídající Michael Krmenčík, že o přestávce bylo v kabině dusno. „Ale i my sami jsme si řekli, že přece nemůžeme nechat Číňany 1:0 vyhrát. To by byla ostuda,“ dodával Pavel Kadeřábek, který přišel na hřiště rovněž až po změně stran a postaral se o obrat ve skóre a tudíž i výhru.

Ohlasy reprezentantů po zápase s ČínouVideo: FAČR

 
Článek
Fotogalerie

Nebylo to pro trenéra Jarolíma zrovna záviděníhodných pětačtyřicet minut. Nejdřív rychle inkasovaný gól, pak celou první půli pohled na pachtění jeho výběru, který si nevěděl s domácím protivníkem rady.

„Ani se mi nechtělo uvěřit, že je možné takovým způsobem prospat začátek zápasu," reagoval reprezentační kouč na laxní přístup svého týmu v úvodních minutách.

„Přitom jsme nastupovali s tím, že nesmíme nic podcenit, protože domácí fotbalisté se budou chtít určitě rehabilitovat za páteční šestigólový příděl od Walesu. Namísto toho chyby, špatně řešené situace, komplikace, které jsme si způsobovali sami," přiznával Jarolím, že jeho promluva se minula účinkem.

Špatně se na to koukalo, přiznal i Krmenčík

„První poločas fakt nebyl dobrý. I z lavičky se mi na něj špatně koukalo," nemínil se spoluhráčů nijak zastávat ani Krmenčík.

„Zaskočil nás hodně vysunutý presink, s nímž na nás Číňané vyrukovali," uznal trenér Jarolím, že partitura naordinovaná domácí reprezentaci italským koučem Marcelem Lippim účinkovala.

„Zvláště, když jsme nebyli schopni pořádně vystřelit a zakončit, což pokračovalo i v úvodu druhé půle, kdy jsme zahazovali jednu šanci za druhou," netajil, že i po změnách v sestavě a přes výrazně zlepšený výkon v něm přece jen začaly hlodat obavy. „Pak se může stát, že zápas skončí jakkoli."

Čtyřminutová gólová smršť ovšem trenérovy chmury rozptýlila. „Chtělo to trpělivost, kterou jsme měli. A také trochu štěstí, jež se k nám přiklonilo při první brance a i některých dalších," glosoval obrat Patrik Schick.

„Semkli jsme se a po přestávce už jsme předváděli dobrý fotbal. Připravili jsme si spoustu šancí a gólů mohli dát ještě víc," spokojeně halasil Kadeřábek. „Klidně i osm, ale brankář jim to vychytal," pochvaloval si Krmenčík spolupráci se Schickem na hrotu útoku.

Věže spolu hrát mohou

„Jsem rád, že se mi potvrdilo, že ti dva spolu hrát mohou. Udrželi balón, byli cítit v šestnáctce, dali po gólu," kvitoval trenér Jarolím sázku na dvě věže Krmenčíka a Schicka a litoval, že výkon této dvojice v úvodním střetnutí proti Uruguayi byl přece jen poznamenán pozdním příletem české výpravy do Číny.

„Nebylo to skutečně ideální, ale vzhledem k podmínkám, s nimiž se museli vyrovnat, to celkem šlo. Je vůbec škoda, že jsme těžší zápas nemohli absolvovat v lepším rozpoložení, abychom si mohli udělat objektivnější úsudek. Bylo by to asi jiné, kdybychom proti Uruguayi nastupovali optimálně připravení."

Několik pozitivních poznání si však Jarolím i tak z Číny odvezl. Třeba o Kopicovi, jehož výkon ve druhé půli zápasu s Čínou hodnotil velice kladně, třeba o Trávníkovi, který je podle trenéra příslibem do budoucna.

„Ale potěšila mě i síla mužstva, která se projeví právě ve chvíli, kdy se utkání nevyvíjí podle představ. Proto jsem rád, že ji náš tým proti Číňanům ve druhé půli prokázal," cenil si obratu a výhry.

Reklama