Hlavní obsah

Obraně ve Švédsku by měl velet Holeš. Kdo k němu?

V obraně fotbalové reprezentace vznikl kráter, jako když na zem dopadne meteorit. Marodka úplně rozmetala defenzivní linii, která úspěšně zvládla loňské mistrovství Evropy. Nezbyl v ní nikdo. Do čtvrtečního barážového zápasu ve Švédsku, které je první ze dvou překážek v cestě na vysněné mistrovství světa v Kataru, vyrukují Češi ve zbrusu nové a absolutně nesehrané obranné čtveřici. Řídit by ji měl Tomáš Holeš, kraje představují rébus.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Holeš v zápase proti Ukrajině.

Článek

Vladimír Coufal, Ondřej Čelůstka, Tomáš Kalas a Jan Bořil chybí ze zdravotních důvodů, Pavel Kadeřábek nedávno ukončil reprezentační kariéru. Kdo bude při personální kalamitě v Solně bránit houževnaté a silné Seveřany?

„Je to větší problém než při nasazování útočných hráčů. Když uděláte chybu v defenzivě, může akce končit gólem. Sehranost je důležitá. Ta teď bohužel nebude, ať nastoupí kdokoliv, i když ti hráči určité zkušenosti mají," přemítá bývalý reprezentační obránce Milan Fukal. „Komplikace to samozřejmě je, ale nedělal bych z toho velkou paniku," přidává zkušený trenér Stanislav Levý.

Adam Hložek po tréninku před odletem do ŠvédskaVideo: FAČR

Složení stoperské dvojice se jeví poměrně jasně. Jakub Brabec hraje v řeckém Arisu Soluň naprosto všechno, je rozehraný a zkušený. Jednoznačně se nabízí, aby se vedle něj postavil Tomáš Holeš, jenž předvádí ve Slavii ve středu obrany fantastické výkony. „Měl by být stěžejním hráčem v obraně," shodují se Fukal s Levým.

Holeš by se hodil i ve středu zálohy a při současné nouzi by snad mohl alternovat i na pravém kraji obrany, kde v minulosti pravidelně hrál, ale nejlogičtější je momentálně jeho zařazení na pozici stopera. Je v zápřahu, od začátku února odehrál už jedenáct utkání, slávistický trenér Jindřich Trpišovský přiznal, že už mu jednou dokonce zakázal trénovat.

Další alternativy do středu obrany? Tomáš Petrášek sice v polské Čenstochové hraje, jenže v národním týmu není moc prověřený. David Zima v FC Turín momentálně paběrkuje, naposledy nastoupil na dvacet minut 12. února. „Pokud by hrál, byl by velmi dobrou variantou i kvůli své výšce," posteskne si Levý. Teoreticky by se v srdci defenzivy mohl objevit i sparťanský nováček Ladislav Krejčí mladší, jenž je však hlavně záložníkem.

Zajímavosti z nominace Švédů (pozn. příspěvek byl vytvořen před omluvením Jiřího Pavlenky).Video: Dominik Hejbal

Na krajích se situace zašmodrchala ještě víc. Napravo jsou tři varianty. Lukáš Masopust ze Slavie, Aleš Matějů z Benátek a Milan Havel z Plzně. „Masopust byl teď dlouho zraněný, navíc na pravém obránci ve Slavii spíš alternoval, je to hráč na vyšší pozici," míní Levý. „Asi bych volil Havla," dodává mistr s Bohemians z roku 1983 coby hráč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Kadeřábek a Aleš Matějů.

Fukal by napravo preferoval Matějů, který však zatím po příchodu do Benátek zasáhl jen do dvou zápasů. „To je samozřejmě vždy hendikep, potřebujete mít herní praxi. Ale nějaké své kvality už ukázal," podotýká někdejší obránce Hamburku či Mönchengladbachu.

Levého beka mohou hrát znovu Matějů nebo Havel, pak je k dispozici jablonecký Jaroslav Zelený, plzeňský Jan Sýkora nebo Michal Sadílek z nizozemského Twente. „Sadílek je pro mě variantou číslo jedna," tvrdí Levý, jemuž v nominaci chybí Jan Lecjaks z Omonie Nikósie. „Podle mě se tam asi nejvíc nabízí Sýkora, který na téhle pozici hrál v Plzni," doplňuje Fukal.

Důležitá pro nezvykle poskládanou obrannou vozbu bude i výpomoc defenzivního záložníka Tomáše Součka. „Myslím, že jeho přínos nebyl na EURO tak vyzdvihnutý. Sice pak nebyl vidět směrem dopředu, ale i díky němu fungovala stoperská dvojice Čelůstka - Kalas tak, jak fungovala," zdůrazňuje Levý.

Reklama

Související témata: