Hlavní obsah

OBRAZEM: Fotbalové legendy nafotily kalendář, přijel i Nedvěd

PRAHA

Máme své legendy, ale také nadané děti, které se snad jednou vydají v jejich stopách. To je vzkaz, který chce dát Českomoravský fotbalový svaz svým reprezentativním kalendářem pro rok 2011 všem příznivcům. Objektiv fotografa Jakuba Ludvíka zachytil největší žijící legendy českého fotbalu, ze zahraničí do exteriérů či ateliéru dorazili také Pavel Nedvěd, Jan Koller a Tomáš Skuhravý.

Foto: Sport.cz

Srpen - Pavel Nedvěd a Jakub

Článek

Nesešli se všichni najednou, ale nakonec se podařilo dát dvanáct hvězd pro kalendář dohromady. „Chtěli jsme představit největší žijící legendy českého fotbalu. Některé bylo hodně těžké získat, ale všechno klaplo,“ konstatoval svazový činovník Libor Sosnovec, který se ujal produkce.

Svaz oslovil renomovaného portrétního fotografa Jakuba Ludvíka, který fotil vždy jednoho fotbalistu ve dvojici s dětským protagonistou. „Vláďa Šmicer si přivedl syna Jiříka, což byla jediná rodinná či příbuzenská výjimka. Většinu ostatních děti si fotograf vybral na castingu,“ řekl Sosnovec.

Největším oříškem pro něho byli „Italové“ Pavel Nedvěd a Tomáš Skuhravý a „Francouz“ Jan Koller. „Žijí dlouhodobě v zahraničí, takže to v jejich případě bylo trochu složitější. Tomáš Skuhravý naštěstí přijel na návštěvu Prahy, u Pavla Nedvěda jsme zase využili toho, že přiletěl na kvalifikační zápas se Skotskem. Jan Koller původně až do Vánoc cestu do Čech neplánoval, takže jsme měli zabukované letenky do Francie. Nakonec nám nahrálo menší zranění, po němž Honza přece jen domů na chvíli přijel,“ popsal činovník z PR oddělení svazu. „Všechny hvězdy přistoupily k projektu velmi zodpovědně a na focení vždy dorazily s časovým předstihem.“

Pokud jde o rekvizity, největším oříškem byl dres pro Josefa Masopusta. Tvůrci kalendáře totiž chtěli fotit fotbalisty s trikoty, které odpovídají době, v níž reprezentovali. „Panu Masopustovi jsme nakonec sehnali dres ze slavného finále mistrovství světa 1962 v Chile. Zůstaly už pouhé dva kusy - jeden je v muzeu, s ním jsme počítat nemohli. A ten druhý nám nakonec zapůjčil Masopustův spoluhráč Josef Jelínek. Během celého focení jsme však tuto cennou relikvii museli hlídat jako oko v hlavě,“ pochlubil se Sosnovec.

Zájemci si mohou kalendář objednat prostřednictvím e-shopu na svazových stránkách Fotbal.cz.

Leden - Ladislav Vízek a Tomfoto: Jakub Ludvík

Únor - Josef Masopust a Martinfoto: Jakub Ludvík

Březen - Karel Poborský a Jakubfoto: Jakub Ludvík

Duben - Jan Koller a Adélafoto: Jakub Ludvík

Květen - Ivo Viktor a Karelfoto: Jakub Ludvík

Červen - Zdeněk Nehoda a Danielfoto: Jakub Ludvík

Červenec - Vladimír Šmicer a Jiřífoto: Jakub Ludvík

Srpen - Pavel Nedvěd a Jakubfoto: Jakub Ludvík

Září - Ivan Hašek a Veronikafoto: Jakub Ludvík

Říjen - Tomáš Skuhravý a Danielfoto: Jakub Ludvík

Listopad - Jan Berger a Patrikfoto: Jakub Ludvík

Prosinec - Antonín Panenka a Julie-Annafoto: Jakub Ludvík

Reklama