Hlavní obsah

Reprezentace orodovala za Schicka u FIFA marně. Poradí si bez hvězdného kanonýra?

Praha
Aktualizováno

Po vydařeném vystoupení na evropském šampionátu se česká fotbalová reprezentace vrací do rozehraných bojů o MS. Jenže v kvalifikačních bojích proti Bělorusku a Belgii si bude muset poradit bez své největší hvězdy - kanonýra Patrika Schicka. Vedení reprezentace za přehodnocení jeho disciplinárního trestu orodovalo marně, a tak bude muset národní tým zvládnout následující dvojzápas bez něj. Pro kouče Jaroslava Šilhavého ale nejde, co do složení útoku, o jediný problém.

Poradí si česká reprezentace bez Patrika Schicka?Video: Sport.cz

 
Článek

Schick se na nedávném EURO předvedl v parádním světle. Nasázel pět gólů a výrazně pomohl k české účasti ve čtvrtfinále, část fanoušků ale možná už zapomněla na jeho březnový škraloup, kdy v utkání ve Walesu strčil do bránícího Robertse a vykoledoval si vyloučení. A také následný dvouzápasový trest.

Jelikož kvalifikace o MS spadá pod patronát FIFA, sankce se tudíž nevztahovala na EURO pořádané UEFA. Teď se však problém vrací.

„V momentě, kdy Patrik Schick dostal červenou kartu, jsme se snažili skrz naše právní oddělení intervenovat u disciplinární komise FIFA. Napsali jsme elaborát se svým pohledem na věc. Bohužel ale Patrik dostal dvouzápasový distanc. Snažili jsme se trest zmírnit či ho úplně odstranit. Bohužel to ale dopadlo takhle," popisuje marnou snahu o očištění kanonýra manažer reprezentace Libor Sionko.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jaroslav Šilhavý.

„Tenhle incident jsme probrali hned po srazu, kdy jsme hráli s Walesem. Uvědomoval si, že udělal kravinu. To už je teď ale za námi," ohlédl se zpět kouč Šilhavý.

Před kvalifikačním dvojzápasem s Běloruskem a v Belgii mu každopádně chybí první dva útočníci z již zmíněného ME. V zatím neúplné nominaci, v níž si nechal tři místa volná, z útočníků povolal jen sparťana Adama Hložka, jenž na reprezentační trefu stále čeká, a Matěje Vydru, který nepravidelně nastupuje v anglické Premier League v dresu Burnley.

Mezi náhradníky jsou i Tomáš Pekhart z Legie Varšava a slávista Michael Krmenčík, u kterých Šilhavý čeká na zdravotní stav.

„Schick byl s Ronaldem nejlepší střelec na EURO, takže chybět bude jednoznačně. A další hráči? Uvidíme, co ukážou zápasy před reprezentačním srazem. Kdo vůbec bude k dispozici, kdo bude zdravý, a podle toho se rozhodneme. Věřím, že i hráči, kteří dostanou šanci za Páťu Schicka, ukážou svoji kvalitu," komentoval nastalou situaci reprezentační kouč.

„Nabízí se nám Adam Hložek, uvidíme, zda Tomáš Pekhart bude zdravý, nebo ne. Na víc šancí čeká taky Matěj Vydra. Samozřejmě jsou to jiné typy hráčů. Pokud tam bude Tomáš Pekhart, bude to znamenat trochu změnu našeho herního stylu. Záleží, zda půjde o zápas doma s Běloruskem nebo v Belgii," přemítal Šilhavý.

Ten mohl teoreticky nominovat Schicka na přípravný zápas s Ukrajinou, který zářijový reprezentační blok uzavře, nicméně kouč tuto možnost odmítl s tím, že útočníka Leverkusenu nepotřebuje zkoušet a raději mu dopřeje během reprezentační pauzy volno.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň