Hlavní obsah

Po přestupu do Fulhamu se Gecov cítí jako Alenka v říši divů

PRAHA

Cítí se jak Alenka v říši divů. Z hotelu ho na hřiště vozí osobní šofér, na trénink jich má k dispozici osm a všechny travnaté. Prostě příprava Fulhamu na nový ročník Premier League probíhá jak v pohádce. „A ten rozdíl v nasazení. Každý maká na doraz a vyždíme ze sebe úplně všechno, to prostě nelze s poměry u nás srovnávat," netají mladý reprezentační debutant Marcel Gecov, že přestup na britské ostrovy mu obrátil život naruby.

Foto: Darren Staples, Reuters

Marcel Gecov (vlevo) bojuje se Švýcarem Gaetanem Berardim v semifinále evropského šampionátu jedenadvacítek. Výkony v Dánsku si řekl o angažmá ve Fulhamu,

Článek

Pětapadesátiletý holandský trenér ve službách Fulhamu Martin Jol ho chtěl. A dokonce moc, takže stranou šla nabídka Sparty i několika klubů z Německa i Nizozemí, které po červnovém evropském šampionátu jedenadvacítek v Dánsku projevily o třiadvacetiletého záložníka zájem.

Nebylo co řešit

„S manažerem jsme o zájmu Fulhamu věděli už několik týdnů před mistrovství Evropy, ale dokud neměl přestup hlavu a patu, raději jsme s informacemi na světlo nevylézali. Nechtěli jsme, aby šlo o výkřik do tmy. Jakmile se ale nechal trenér Jol slyšet, že o mě skutečně stojí, nebylo co řešit. I nabídka Sparty šla v tu chvíli stranou,“ přiznává exliberecký mladík, že s úpisem pod dvouletou smlouvou neváhal ani chvíli.

Rozběhání před tréninkem - zleva Hořava, Suchý, Chramosta a Gecovfoto: Právo/Jan Handrejch

Proč také, když podobný skok do nejprestižnější fotbalové soutěže světa před ním udělal z českých hráčů snad jen Karel Poborský, který po EURO 96 odcházel ze Slavie do Manchesteru United. Patrik Berger si třeba o angažmá na ostrovech musel říci mistrovským titulem v Dortmundu, Vladimír Šmicer a Petr Čech zase francouzským angažmá. Gecov si to z Liberce namířil do osmého celku uplynulého ročníku Premier League, který se navíc díky nejlepší bilanci v soutěži fair play ocitl i v Evropské lize.

První dojmy sbíral na lavičce

Předkolo se Splitem už má za sebou. Vítězně, což český mladík sledoval z lavičky náhradníků. „Jsem v Londýně týden, takže jsem samozřejmě nemohl počítat s tím, že se dostanu na hřiště. První zápas ve Splitu byl pro naše mužstvo obtížnější, neboť se hrálo na hodně nerovném trávníku, odvetu jsme však kontrolovali a postoupili dál. Co jsem se ale bavil s novými spoluhráči, v Premier League se hraje mnohem náročnější fotbal než na evropské klubové scéně,“ prozrazuje Gecov, že v Anglii se už trochu rozkoukal a v klubu otrkal.

"Nikdo na nás nekřičí"

„Žádný problém. Ve Fulhamu nikdo nekřičí: Já jsem Riise, co kopal sedm let v Liverpoolu a tři roky v AS Řím, nebo já jsem Duff, co hrál v Chelsea. Takové věci se prostě neřeší, neboť záleží jen na výkonnosti. Proto jsem se s novými spoluhráči pozdravil a zapadl okamžitě mezi ně,“ nedělá Gecov z anglické štace žádnou vědu. Ostatně, kluboví činovníci Fulhamu mu sice na první dny přidělili řidiče, jinak ale spoléhají, že se postará sám o sebe.

S norskými spoluhráči se o vzájemném duelu nebavili

„Jsem dospělý, takže nepotřebuju, aby mě vodil někdo za ruku. První týden jsem byl v Anglii sám, teď za mnou přijela přítelkyně Michaela, která vybere bydlení, obstará auto a zařídí všechno, co budeme k životu v Londýně potřebovat. Já se soustředím jen a jen na fotbal, protože si chci samozřejmě co nejdřív říct o místo v sestavě. Jednoduché to nebude, protože na dvě místa defenzivních záložníků jsme čtyři konkurenti. Ale tak je tomu vlastně všude,“ mudruje Gecov, který se po vystoupení na evropském šampionátu jedenadvacítek v Dánsku a přestupu do Fulhamu dočkal i nominace do seniorské reprezentace k přípravnému zápasu v Norsku.

„Na reprezentační srazy nás odjíždělo hned několik, takže trenér Jol nám popřál, aby se nám zápasy v národním mužstvu vydařily. S norskými spoluhráči Hangelandem a bratry Johnem a Björnem Riisem jsme ale o vzájemný zápas slovem nezavadili,“ přiznává debutant v Bílkově výběru Gecov.

Reklama

Související témata: