Hlavní obsah

Před partií se Skoty si Darida proslov neodpustí. Všichni vnímáme, že jde o klíčový zápas, připomíná kapitán

Glasgow/Praha

Proslov už má nachystaný. Aby ne, když v pondělním odpoledni povede Vladimír Darida českou reprezentaci k úvodnímu zápasu na evropském šampionátu proti Skotům jako kapitán. Jeho předchůdce s páskou na rukávě Bořek Dočkal tenhle zvyk měl, Darida míní v tradici pokračovat. „I já klukům před každým zápasem něco říkám, ale co to bude v pondělí, to si nechám pro sebe,“ potvrzoval legionář z berlínské Herthy poté, co na úvod online tiskové konference z glasgowského Hampden Parku popřál hodně zdraví dánskému záložníkovi Christianu Eriksenovi, který v nedělním duelu s Finskem zkolaboval v Kodani na trávníku a lékaři ho oživovali.

Naše forma stoupá. Budeme dobře připraveni, říká před startem EURO Vladimír DaridaVideo: Sport.cz, UEFA

 
Článek

Na úvodní střetnutí s domácími Skoty jste se v uplynulých dnech vehementně chystali. Co by tedy na ně mělo platit?

Hodně důležitý bude vstup do zápasu. Skotové mají dobrý tým s vyrovnanou defenzivou i ofenzivou. Nesmí se nám proto stát to, co loni v říjnu v Lize národů, kdy jsme hned v úvodu dostali gól a utkání pak bylo pro nás těžké. Toho se musíme vyvarovat.

A co plán na Skoty? S čím na ně vyrukujete?

Nějaké varianty, které chceme použít, máme samozřejmě připravené. Víme dobře, jak důležité utkání nás čeká, protože na vstupu do turnaje hodně záleží. Pokud získáme tři body, posune nás to dál.

Takže úvod a hned klíčové střetnutí?

Všichni to tak vnímáme.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Manuel Locatelli (vpravo) obral o míč Vladimíra Daridu.

Nejspíš k tomu dopomohly i přípravné zápasy proti Italům a Albáncům...

Nebyly bez chybičky, toho jsme si vědomi. Ani ten druhý s Albánií. Ale věřím, že naše forma stoupá a že budeme velmi dobře připraveni. I na trénincích je cítit, že se pro nás EURO blíží a že naše práce bude naplno gradovat.

Hodně přitom bude záležet na výkonu středové řady, kterou budete mít jako kapitán a dirigent v jedné osobě na povel. Jaké úkoly jste od trenéra dostali? Co od vás bude vyžadovat?

Skotové jsou velmi důrazní v osobních soubojích, proto budeme chtít zklidnit hru. Znamená to udržet míče, sklepávat je, hrát po zemi.

A to všechno v atmosféře, kdy na tribunách Hampden Parku bude dvanáct tisíc diváků povzbuzujících domácí tým. Může to sehrát nějakou roli?

Pro mě je hlavně důležité, že v hledišti budou lidé. Nijak mi nevadí, jestli se obrátí atmosféra proti nám, protože to během zápasu stejně nevnímám. Naopak, za atmosféru budu rád.

Na rozdíl od pražské bubliny, ve které jste trávili předchozí dny, od sobotního příletu do Glasgowa už šampionátovou atmosféru navzdory přísným hygienickým opatřením nejspíš vnímáte.

Už když jsme v pátek sledovali zahajovací střetnutí Itálie s Tureckem jsme si naplno uvědomili, že šampionát začal. Šlo o první impulz, takže bychom byli rádi také co nejdříve na hřišti. Ideálně už třeba dnes.

Reklama