Hlavní obsah

Při fotbalu jsem v hlavě klidný, prozrazuje Daněk. Promluvil o Priskem, baráži i bydlení v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile přijdu k fotbalu, snažím se nestresovat, říká v rozhovoru pro deník Právo a Sport.cz 19letý záložník pražské Sparty Kryštof Daněk. Tlak ze strany náročných fanoušků vzhledem ke špatné formě svého klubu chápe. Daněk se rozpovídal také o specifickém přístupu dánského kouče Briana Priskeho nebo očekávání před nadcházející baráží o EURO fotbalistů do 21 let.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kryštof Daněk ze Sparty se raduje z vedoucí branky v Jablonci.

Článek

Do Sparty jste přišel před sezonou z Olomouce, jak si zvykáte na život v novém městě?

Je to pozitivní změna. V Praze se mi líbí, poznal jsem mnoho nových přátel. Ale je tady šíleně moc lidí, navíc Sparta má mnoho fanoušků, kteří mě kolikrát poznávají. Takže si musím dát větší pozor na vystupování. Také poprvé bydlím sám, předtím jsem byl u rodičů.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kryštof Daněk (@__krystofdanek__)

Zvládáte si plnit běžné domácí práce?

Snídaně a obědy máme naštěstí na Spartě, takže řeším hlavně večeři. Buď si ji objednám, nebo zvládnu něco malého uvařit. Byt samozřejmě musím uklízet a starat se o další povinnosti. Ale řekl bych, že se mi to daří. Mám rád pořádek. (úsměv)

Jak často vídáte rodinu?

Naštěstí Olomouc není tak daleko. Kdykoliv mohu jet naše pozdravit, za poslední dva měsíce jsem u nich byl třikrát nebo čtyřikrát.

Zmínil jste klubové fanoušky, někteří z nich ale dávají jasně najevo svou nespokojenost s výkony Sparty. Jste mladý, doléhá na vás tlak?

Ve Spartě jsou daleko větší očekávání než v Olomouci a tlak je obrovský. Ale to je normální, nejde o změnu, kterou by člověk nezvládl. Nehrajeme fotbal týden. Jakmile nastoupím, snažím se nestresovat a tlak si nepřipouštět. Když se dostanu na hřiště, jsem vždy uvolněný. A nespokojenost fanoušků naprosto chápu, protože dobré výsledky zkrátka nejsou. Budeme se snažit udělat vše pro to, abychom naše výkony zlepšili.

Na Letnou jste přišel jako střední záložník, poslední utkání však nastupujete spíše na křídle. Kde se cítíte lépe?

Žádný post vyloženě nepreferuji. V klubu nám vypadla křídla Jakub Pešek a Lukáš Haraslín, takže já jsem jednou z alternativ. Fakt, že mohu hrát na více postech, beru jako plus. Samozřejmě jsem musel přizpůsobit svůj styl, ale pořád je to jen fotbal, který hraju rád. A je mi jedno, jestli nastoupím vpravo, nebo vlevo.

Nový kouč Sparty Brian Priske působí na veřejnosti empaticky a otevřeně. Jaký doopravdy je?

Určitě rozumný. V Česku takový trenér není, nebo jsem ho ještě nepoznal.

V čem je největší rozdíl?

Hlavně v přístupu k hráčům. Záleží mu na každém, kdo je součástí týmu. Máme individuální sezení, bere názory všech. Priske je hodně pozitivní člověk a právě lidskost je pro mě velmi důležitá.

I v přípravě na hřišti volí přátelský přístup?

Během tréninků vidíme naprostou profesionalitu. Myslím, že Sparta dovedla dobrý trenérský tým, a doufám, že je jen otázka času, než si všechno sedne.

Momentálně se chystáte na baráž o EURO do 21 let proti Islandu. Je pro vás sraz určitým oživením?

Moc se těším, reprezentace je vždy změna a možná oddych od rutiny, kterou máme v klubu. Doufám, že dvojutkání zvládneme.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský záložník Kryštof Daněk v akci během utkání v Mladé Boleslavi.

Považujete český výběr za favorita?

V mých očích jsme favoritem, i když Island zvládl závěr kvalifikace výborně. Očekávám vyrovnaná utkání, ale cítím, že půjdeme za vítězstvím. Zatím mám z týmu dobrý pocit, známe se už delší dobu a jsme super parta.

Čím vás soupeř může nejvíce potrápit?

Rozhodně půjde o těžký dvojzápas i kvůli tomu, že u nich hrajeme na umělé trávě. Mně osobně nevadí, ale někteří fotbalisté ji nemají rádi. Navíc, pokud soupeř zaleze, bude těžké se prosadit. Očekávám hodně soubojů, ve kterých se Islanďanům musíme vyrovnat a pak ukázat naši kvalitu. Nesmíme nic podcenit.

Trenér Jan Suchopárek varoval i před specifickým počasím včetně zimy a silného větru. Dá se na to nějak připravit?

Nemyslím si. Všechno je o hlavě, člověk musí být dobře nastavený. Je jedno, jestli svítí sluníčko, nebo prší. Fotbalista by měl vždy odvádět maximum.

Zmínil jste, že na hřišti si tlak nepřipouštíte. Ani před baráží nebudete tolik moc nervózní?

Je to samozřejmě jiné než v klubu, kde má sezona mnoho zápasu. Tady nás čekají jen dva a zahrát si EURO by bylo krásné. Ale velký rozdíl necítím. Jak říkám, při fotbalu jsem většinou v hlavě klidný.

Reklama