Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Letenské trápení pokračuje! Poprosí Sparta o pomoc Dočkala?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň je v euforii po vyhraném šlágru se Slavií, Sparta se stále trápí a unavené Slovácko se učí hrát najednou ligu i evropský pohár. Událostí bylo k vidění o víkendu zase víc než dost. Navíc padalo hodně krásných gólů, takže se fanoušci museli na stadionech dobře bavit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal ze Sparty Praha se loučí s fanoušky. Poslední domácí zápas v dresu Letenských odehrál proti Slovácku.

Článek

Na šlágr mistra se Slavií se všichni těšili, měli nějaké představy, jak to může vypadat. Ale po pár sekundách přišel pokutový kop a červená karta, které všechno změnily. Za sebe říkám, penalta byla. Červená karta mi přijde jako přísná, jde o dvojí trest, ale pravidla jsou jasně daná. Slavia hrála o deseti, ale často to tak ani nevypadalo, chci ji za to pochválit.

Hněv fanoušků míří na obránce Santose. Trenér Trpišovský na něj vsadil, protože v Plzni hrál, měl mít soupeře načtené. Santos udělal penaltu, byl vyloučený, ale je třeba říct, že Mosquera padal k zemi velmi ochotně a také chyb ze strany Slavie tam bylo víc. Třeba to, že vyloučený hráč řešil problém místo krajního beka.

Tomáš Chorý si na penaltu věřil. Věděli jsme, že Santos může provést něco hezkého.Video: Sport.cz

Kdo se hodně těšil na reprezentační pauzu je podle mě Slovácko. Proti Jablonci bylo vidět, že toho mají hráči plný brejle, bylo to ke konci špatné fyzicky i psychicky. Byly úseky, kdy to bylo dobré, ale jakmile dostali gól, už neměli sílu na zvrat. Je vidět, že se tým teprve učí hrát těžká utkání, kdy kombinuje ligu a Evropu, prostě mu došly baterky. A Jablonec je naopak na vzestupu. Změnil rozestavení, přišlo pár nových hráčů s obrovským potenciálem. Když se přidá kvalita trenéra Horejše, čekám, že tým půjde nahoru a je pro mě černým koněm soutěže.

Slovácko není na náročný program zvyklé, navíc noví hráči musí pochopit a vstřebat nároky trenér a Svědíka. Když dal třeba v Olomouci do sestavy devět nových jmen, výkon nebyl optimální a vše vyřešila až střídání. Tak zatím trenér sází hlavně na zkušené hráče a třeba v Kolíně nad Rýnem to byl ze strany Slovácka výborný výkon. Jen rozhodčí nebyl na jeho straně, takže z toho nakonec nebyl ani bod... Věřím, že si teď hráči odpočinou, dostanou volno a zase se zvednou.

Co řešit má i Sparta, i když tam je to pořád dokola. Chybí jí rozdíloví hráči, co vezmou v klíčové chvíli odpovědnost na sebe. Takhle má sice Sparta navrch, ale pak dostane gól a tým už se nezvedne. Výsledkem je remíza s Baníkem, pátý nerozhodný výsledek Letenských v řadě. Uvědomte si, kolik zápasů rozhodoval Hložek, jak důležité góly dával Hancko, a ti hráči jsou pryč.

Trenér Priske musí srovnat tým, hráči musí bojovat za Spartu. Expert Pavel Mareš diskutuje v pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Objevují se nápady, že by měla Sparta na kolenou poprosit Bořka Dočkala, aby se vrátil. Ale podle toho, co jsem četl jeho vyjádření, tak nemá ani v nejmenším chuť podobný krok udělat. Uvidíme, jak zareaguje vedení Letenských.

Více se určitě čekalo v útoku od Kuchty. Přijde mi, že je na hrotu dost utopený, nedostane se ke své hře, spolupráce s Čvančarou nefunguje. Navíc je to hráč, který potřebuje dostat balon a to se neděje... Teď si odskočí do reprezentace, kde by mohl ožít, dostane se k nějakým brejkovým situacím. Bude se hrát jiným stylem a kdyby dal gól, jistě by ho to nakoplo. Jen je tu problém. V lize pak na Spartu bude čekat Hradec a dá se předpokládat, že to bude zase hra do plných...

Nezbývá než se teď těšit na zápas reprezentace proti Portugalsku a Švýcarsku. Budou to krásná utkání proti skvělým soupeřům, jsme v nejlepší skupině Ligy národů. Věřím, že uděláme zajímavé výsledky, předvedeme slušné výkony a potvrdíme, že to s českým fotbalem není vůbec špatné.

Jan Rajnoch

Bývalý český profesionální fotbalista, který má na kontě patnáct startů za národní tým. Odchovanec Sparty, který nastupoval na pozici defenzivního záložníka či obránce, hrál nejvyšší soutěž také za Bohemians, Mladou Boleslav, Liberec či Olomouc, vyzkoušel si i zahraniční štace v Německu (Cottbus) a Turecku (MKE Ankaragücü, Sivasspor a Adana Demirspor). Momentálně je fotbalovým expertem O2 TV, šéfuje OFS Praha Západ, hraje za Real TOP Praha i klub Jíloviště v I.A třídě.

Reklama