Hlavní obsah

Rameno, nebo ruka? Co viděl VAR? Vyloučení Chytila brutálně ovlivnilo zápas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Byl to jeden ze zásadních momentů, který přispěl k těžké porážce 0:3 českých fotbalistů v Albánii v kvalifikaci o mistrovství Evropy. Vyhodnocen byl pro tým okolo kapitána Tomáše Součka fatálně. Útočník Mojmír Chytil dal v 38. minutě gól, soubor nizozemských rozhodčích ale vyhodnotil situaci tak, že slávistický forvard dosáhl branky rukou, a hlavní sudí Danny Makkelie ho po druhé žluté kartě vyloučil.

Foto: Florion Goga, Reuters

Mojmír Chytil (druhý zleva) diskutuje se sudím po udělení druhé žluté karty za úmyslné hraní rukou.

Článek

Jak se situace seběhla? Jakub Brabec od brankové čáry vracel míč do malého vápna, kde se soupeřem svedl boj Jan Kuchta, balon propadl k Mojmíru Chytilovi, jenž ho dotlačil za brankovou čáru. Jak? Podle sudích rukou.

„Myslím, že to ruka nebyla a že Chytil hrál ramenem. Podle mě měl být gól uznaný. Asi mohl jít do balonu hlavou, ale rozhodl se do toho jít takhle tělem a ramenem. Ano, ruka je od těla, ale balon trefí rameno, ne biceps,“ rozebral zevrubně z opakovaných záběrů a pomocí lupy ve studiu ČT trenér druholigové Vlašimi Martin Hyský.

Pokud by se řešila jen druhá žlutá karta, VAR by nemohl zasáhnout. Góly však kontroluje všechny, tudíž situaci musel logicky zkoumat. U videa jako kontrola seděli Rob Dieperink a Jeroen Manschot. Ti tak museli na záběrech vidět, že Chytil hrál nedovoleně, tedy rukou, a tak branka podle nich platit neměla. Případně nenašli jiný záběr, který by v jejich očích stoprocentně vyvrátil původní verdikt na hřišti, proto ponechali v platnosti rozhodnutí Makkelieho. To jsou možné scénáře, jak VAR pracoval.

To, zda byl gól dosažen rukou, prověřuje jen VAR. Hlavní arbitr na hřišti se v takovém případě nejde podívat na opakované záběry, protože jde podle manuálu VAR o faktickou věc, kterou rozhodují sudí u videa.

Posouzení pohybu Chytila je více než sporné, tento verdikt každopádně brutálně ovlivnil zápas. Stalo se to za stavu 0:1 pro Albánii, Češi pak hráli více než poločas v oslabení a prohráli 0:3.

„Mojma (Chytil) říkal, že hrál ramenem, rozhodčí to vyhodnotil jako ruku. Ještě dal podle mě nesmyslnou žlutou kartu. Ale to se může ve fotbale stát,“ glosoval tento moment český obránce David Jurásek.

„Hned jsem za rozhodčím vyrazil, řekl mi, že to řeší VAR. Nakonec usoudil, že to byla úmyslná ruka, tím pádem druhá žlutá a červená. Ať si každý udělá obrázek, co viděl. Tento moment zabil zápas,“ popsal kapitán Souček.

Měl podle vás gól Mojmíra Chytila platit?
Ano
76,3 %
Ne, správně viděl druhou žlutou kartu
16,4 %
Ne, ale neměl vidět druhou žlutou kartu
7,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12354 čtenářů.

Reklama