Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Reprezentace dostala šanci. A neměla by ji zahodit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jednaosmdesát zápasů na mezinárodní scéně. Zkušenosti ze Sparty Praha, Slovanu Liberec, polského Slasku Wroclaw, australského FC Sydney či reprezentace Česka do jednadvaceti let. Trenér Vítězslav Lavička má nepřeberné množství zkušeností. Jak uznávaný osmapadesátiletý odborník vidí naděje českého národního týmu pro baráž o mistrovství světa, v níž bude soupeřem reprezentace Švédska?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté české reprezentace oslavují gól Jana Sýkory na 2:0 během utkání kvalifikace MS 2022.

Článek

„Když jsem viděl, jak v osudí naskakují týmy, a kdo naopak zbývá, je velké plus, že jsme se vyhnuli největším favoritům z Itálie a Portugalska. Tím však nechci říct, že nás čeká jednoduchá cesta. V žádném případě. Švédsko má výborný tým, byť ve vzájemném souboji nemůže použít vykartovaného Ibrahimoviče.

Je velkou otázkou, zda jde o výhodu, či nikoliv. Pokud Švédsku Zlatan chyběl, bylo z mého pohledu funkčnější. A rozhodně je švédský národní tým velice silný i bez Ibrahimoviče. Z hlediska přípravy je tým s Ibrahimovičem v sestavě lehce nečitelný.

Na druhou stranu je třeba vidět, že jde o tak skvělého útočníka, který sám rozhoduje zápasy. Během utkání na sebe strhává pozornost a váže klidně i dva hráče soupeře, čímž zase vytváří prostor ostatním.

Sledoval jsem Švédsko na nedávném mistrovství Evropy a musím říct, že projev týmu mě velice zaujal. Vůbec nebudu mluvit o tradiční houževnatosti. To prostě ke Švédsku patří. Ale hráli velice sebevědomě, aktivně a také kombinačně. Skutečně šlo v jejich podání o pěknou fotbalovou podívanou, kterou předváděli i ve většině zápasů kvalifikace.

V případě postupu nás čeká Rusko, či Polsko. Velkou nevýhodou je, že i v druhém případě musíme na hřiště soupeře. Ale věřím, že vedení národního týmu vše logisticky nachystá tak, aby hráči dostali veškerý servis a mohli udělat maximum pro postup.

Foto: Sport.cz

Vítězslav Lavička v roli dirigenta Slasku Wroclaw .

Jako favorita druhého semifinále naší barážové cesty vidím Rusko. Ale nerad bych se pouštěl do jeho hodnocení. Vždy jde trošku o záhadný tým, který téměř zásadně spoléhá na hráče z domácí soutěže. Na světové úrovni toho tolik nedokázali. Při světovém šampionátu před třemi lety s trochou štěstí před vlastními diváky prošli do čtvrtfinále. Jsou určitě v očekávání, zda potvrdí účast z domácího turnaje.

Polsko má však výborný národní tým. Je fakt, že během letošního mistrovství Evropy zůstali za očekáváním a získali jediný bod. Jenže kvalitu mají obrovskou. Většina hráčů nastupuje ve skvělých zahraničních týmech.

A k tomu je zde faktor Robert Lewandowski, který pravidelně dokazuje výjimečnost na klubové i reprezentační úrovni, byť v Bayernu Mnichov kolem sebe má větší kvalitu.

Nebýt selhání v Maďarsku v závěru kvalifikace, byli Poláci mezi nasazenými. Takhle je jejich cesta na šampionát složitější. Ale jsou ohromně týmoví. A s příchodem trenéra Paula Sousy získali trošku jinou filozofii, což není na škodu. Nepochybně je navíc žene motivace odčinit mistrovství Evropy.

Pro český tým bude nejdůležitější, aby se dobře nachystal na první krok v podobě souboje se Švédskem. V případě zopakování výkonů z mistrovství Evropy jsou šance našeho národního mužstva solidní. Za poslední představení výběr trenéra Jardy Šilhavého čelil kritice, ale je třeba vidět, že se musel vypořádat se spoustou překážek, v podobě absencí klíčových hráčů.

Nicméně pořád je český tým na cestě na šampionát. Je to cesta složitá. Ale díky Lize národů jsme dostali šanci. A neměli bychom ji zahodit. Jen je potřeba absolutní synergie."

Vítězslav Lavička

Fotbalový trenér a bývalý profesionální hráč. Kopal za Plzeň, Spartu, Cheb, Hradec, Bohemians a kariéru uzavřel v Chrudimi. Jako trenér získal ostruhy na lavičce Sparty, žižkovské Viktorie, Slovanu Liberec, Sydney FC a Slask Wroclaw. Dvakrát vedl český národní tým do 21 let.

Reklama

Související témata: