Hlavní obsah

Sadílek: Nemáme se za co stydět. Zasloužili jsme si poprat se s Polskem o postup na šampionát!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Se spoluhráči stále vstřebávají zklamání ze čtvrteční porážky ve Švédsku, kvůli které byli čeští fotbalisté vyřazeni z baráže o postup na MS v Kataru. Záložník Michal Sadílek je jedním z těch, kteří by měli táhnout národní mužstvo v další kvalifikaci a v Lize národů. „Všichni jsme udělali maximum, abychom ve Švédsku uspěli, nemáme se za co stydět. Je velká škoda, že šampionát bude bez nás," řekl hráč PSV Eindhoven, který hostuje v této sezoně v Twente, v sobotním videorozhovoru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník české fotbalové reprezentace Michal Sadílek

Článek

Je těžké je skousnout, že místo na finále baráže do Polska pojedete na přípravu do Walesu?

Samozřejmě jsme zklamaní, jak zápas ve Švédsku dopadl. Zasloužili bychom si poprat se s Polskem o postup na mistrovství světa. I Švédi byli překvapení, jak moc jsme je potrápili. Nedá se svítit. Od neděle se budeme chystat na přípravu ve Walesu.

Čtyřikrát v řadě jste v reprezentaci nastoupil v základní sestavě. Cítíte, že vaše pozice v týmu sílí?

Říkal jsem už několikrát, že když na mě trenér ukáže, záleží jen na mě, jak se se šancí popasuju. Snažím se odevzdat vždy maximum. Pomohly mi i okolnosti. Na EURO jsem se dostal díky zranění některých kluků, kteří by jinak v nominaci nechyběli.

Kromě vás jsou v národním mužstvu další mladí hráči: Zima, Krejčí, Hložek, Lingr. Vnímáte, že nastává čas pro vaši generaci?

V mládežnických kategoriích jsme se probojovali na každý evropský šampionát. Je hezké být tady s kluky, se kterými se sedm let znám, odehráli jsme spolu spousty zápasů.

Z jednadvacítky jste skočil prakticky přímo do základu áčka, hrajete pravidelně za Twente, atakujete s ním vršek nizozemské ligy. Tak nějak jste si kariéru maloval?

No, já to vidím takhle: V devatenácti jsem pravidelně hrál za Eindhoven, představoval jsem si, že v tom budu pokračovat. Jenže uplynulou sezonu jsem strávil na hostování v Liberci, tedy krok zpět. Na druhou stranu mi hostování pomohlo, mohl jsem pravidelně hrát, měl jsem možnost zahrát si evropské poháry. Pomohlo mi vlastně i k nominaci na EURO. V kariéře se objeví vždycky nějaký problém, událost, která mě donutí udělat krok zpátky. Cíl mám ale nakonec pořád stejný. Nastupovat pravidelně v klubu a být s ním úspěšný.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Sadílek a Yevhen Makarenko z Ukrajiny během přípravného utkání fotbalové reprezentace.

S Twente hrajete dokonce o třetí místo..

Jsem moc spokojený. Twente má historii, je čtvrtým nejúspěšnějším klubem v Holandsku. V klubu panuje spokojenost, vždyť v dřívějších letech byl dokonce na pokraji bankrotu. Cíl před sezonou byl skončit do osmého místa, už čtvrté zaručuje přímou účast v pohárech. Kdyby vyšlo, bylo by to nad očekávání.

Jak si vede váš spoluhráč Václav Černý, který se podruhé pral s návratem po operaci křížového vazu v koleni?

Snaží se, jezdí po zadku, aby se dostal zpátky do sestavy. O jeho rekonvalescenci vznikl dokument, vzbudil v Nizozemsku velký ohlas. Popsal, čím vším procházel, jak je cesta zpátky náročná. S přetrženým vazem měl zkušenost už před lety.

Za týden narazíte s Twente na Eindhoven, jehož jste kmenovým hráčem. V Nizozemsku není zvykem, jako v Česku, že hráči proti svým klubům nesmějí nastoupit?

V Holandsku i dalších dobrých soutěžích je normální, že hráči můžou proti svým klubům hrát. Za mě je to lepší, mám o to větší motivaci.

Co říkáte postupu „vašeho" Slovácka do finále MOL Cupu?

Koukal jsem na páteční semifinále s Hradcem, brácha v něm dal gól, který bohužel neplatil. Slovácko si postup zasloužilo. Jestli může ve finále porazit Spartu? Když budou důležití hráči zdraví, může pohár vyhrát.

Reklama