Hlavní obsah

Schick vítězství neobhájí. O titul Fotbalisty roku si to rozdají tři krajánci, Krejčí a Holeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlatý hattricku, nevítej. Útočník Patrik Schick se po triumfech v letech 2021 a 2022 nedostal do užší nominace, z níž vzejde vítěz titulu Fotbalista roku 2023. Mezi nejlepší pětku se vměstnali Tomáš Souček s Vladimírem Coufalem z anglického West Hamu, Václav Černý z německého Wolfsburgu a dva zástupci pražských S – Ladislav Krejčí ze Sparty a Tomáš Holeš ze Slavie. Celkový vítěz bude vyhlášen v pondělí 18. března, přímý přenos z galavečeru přinese ČT1.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Tomáš Souček a Vladimír Coufal se radují z branky

Článek

Jediným z finální pětky, kdo již v minulosti anketě kraloval, je Tomáš Souček. Kapitán národního mužstva cílí na třetí vítězství, může navázat na své triumfy z let 2019 a 2020. Poté slavil dvakrát v řadě Schick. Forvard Bayeru Leverkusen se ale v minulém roce potýkal se zdravotními problémy a propadl se tak až na dvanáctou příčku.

Výsledky ankety vzešly z hlasování prvoligových trenérů, kapitánů týmů nejvyšší soutěže, reprezentantů s minimálně třiceti starty, vítězů minulých ročníků a zástupců médií a fotbalové asociace. Uzávěrka hlasování byla v lednu letošního roku, hodnotícím kritériem byly výkony a úspěchy v kalendářním roce 2023.

Pro připomenutí – každý z kandidátů na vítězství přispěl k postupu národního týmu na letošní Euro v Německu. Souček s Coufalem navíc zvítězili s West Hamem v Konferenční lize, jejíž finále se hrálo v Edenu. Krejčí se Spartou slavil zisk mistrovského titulu, Holeš se Slavií vyhrál pohár. Černý si žádnou trofej nepřipsal, v první polovině roku ale zářil v dresu nizozemského Twente, čímž si vysloužil letní přestup do Wolfsburgu.

Kromě top pětky je již žebříček kompletní, těsně pod ní se umístil brankář Jindřich Staněk, jenž vloni oblékal dres Viktorie Plzeň a v zimní pauze jej koupila Slavia.

Pořadí Fotbalisty roku 2023 na 6. – 15. místě

HráčPoziceTým v roce 2023Body
6. Jindřich StaněkbrankářPlzeň104
7. Filip PanákobránceSparta51
8. Tomáš ČvančaraútočníkSparta/Mönchengladbach (Něm)35
9. Michal SadílekzáložníkTwente (Niz)32
10. Marek HavlíkzáložníkSlovácko28
11. Antonín BarákzáložníkFiorentina (Ita)25
12. Patrik SchickútočníkLeverkusen (Něm)23
13. Václav JurečkaútočníkSlavia21
14. Adam HložekútočníkLeverkusen (Něm)18
15. Vasil KušejútočníkMladá Boleslav16

Z pondělního galavečeru vzejde také vítězka ankety Fotbalistka roku 2023, kde se do finální trojice propracovaly Klára Cahynová ze Sevilly, Kamila Dubcová z AC Milán a slávistka Olivie Lukášová. Vyhlašovat se budou i ceny Talent roku, Trenér roku, eFotbalista roku a Futsalista roku.

Reklama