Hlavní obsah

Hašek mluvil s Barákem. Řeší se návrat do repre, malé vytížení může být problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za fotbalovou reprezentaci naposledy nastoupil 27. března loňského roku, ve zpackaném utkání na půdě Moldavska (0:0) odehrál 72 minut. Od té doby nic. Příčinou dlouhodobé absence záložníka Fiorentiny Antonína Baráka byly rozpory mezi ním a tehdejším koučem Jaroslavem Šilhavým. Jak vidí jeho nástupce Ivan Hašek Barákovu budoucnost? „Mluvili jsme spolu,“ přiblížil současný trenér reprezentace v pořadu TIKI-TAKA na O2 TV.

Pořad TIKI-TAKA s Ivanem HaškemVideo: O2 TV Sport

 
Článek

Hašek mnoho kandidátů pro nominaci na příští sraz, během něhož čekají český tým utkání v Norsku (22. března) a doma s Arménií (26. března), viděl hrát naživo. Podíval se mimo jiné za dvěma hříšníky z Belmonda, Jakubem Brabcem do Řecka a Vladimírem Coufalem do Anglie. Barák se návštěvy nedočkal. „Za Tondou jsem jet nestihl, ale využil jsem toho, že byl v Česku,“ uvedl Hašek.

Oba pánové zajisté probírali rozbroje mezi Barákem a Šilhavým, které už jsou snad minulostí. „Ale velké rozpory nebyly. Myslím, že kauza byla mediálně rozvířená. Zbytečně. Že se hráč nedostane do nominace, i když by na to měl výkonnost, se občas stane. Trenér to vidí z jednoho, ze dvou hledisek,“ vyprávěl Hašek.

Fotbalista s unikátním herním profilem, který navíc působí v jedné z nejlepších lig na světě, chyběl ve výběru čtyřikrát po sobě. Oficiálním důvodem bylo porušení interních pravidel, ale na absenci velkých rozporů to zvenčí nevypadalo.

Na povrch se totiž dostávaly i další podrobnosti. „Manažer reprezentace Tomáš Pešír mi řekl, že si po pohovoru v Moldavsku mysleli, že si myslím, že jsou úplní debilové,“ vysvětloval Barák v říjnu. Kreativní záložník se pak neobjevil v nominaci na klíčové bitvy závěru kvalifikace, které tým ale zvládl.

Žádná idylka. Teď už ale v (ne)nominaci Baráka snad konečně bude hrát hlavní roli výkonnost. A minutáž.

Jenže to může být momentálně problém. V tomto roce se devětadvacetiletý středopolař v základní sestavě Fiorentiny objevil jen jednou. Starty sbírá primárně po drobných časových úsecích, i tak se mu ale podařilo dvakrát skórovat. Před týdnem například rozhodl první duel osmifinále Evropské ligy proti izraelskému Maccabi Haifa (4:3). I tak by se ale národnímu týmu hodilo, aby byl častěji v permanenci. V zimě se proto pokoušel o změnu působiště, jenže marně. Klub byl proti.

„Teď dal gól, mám z něj radost. Byl bych samozřejmě rád, aby kluci v zahraničí nastupovali každý zápas v základu. Ale na druhou stranu, venku jsou proto, že tady byli nejlepší. To, že mají menší minutáž, je aspoň výhoda, že se nezraní. Budou mít obrovskou motivaci. Máme jejich data z tréninků, víme, v jakém jsou fyzickém stavu. Jsou v tréninkovém procesu v nejlepších týmech Evropy,“ uklidňoval Hašek.

„Barák je jeden z hráčů, kteří potřebují hrát víc. Minutáž nemá, kvalitu ano,“ doplnil ho vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem Vladimír Šmicer, který fotbalové dění glosuje mimo jiné v podcastu Šmíca z voleje na webu Sport.cz.

Trefně shrnuto. Jasno o Barákově případném návratu do národního týmu bude v pátek, kdy Hašek a spol. zveřejní nominaci. Do té doby lze pouze spekulovat.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články