Hlavní obsah

Setkání legend: Štístko Šmicer rozhodl drama s Ruskem a odpálil postupovou euforii

Slavné hvězdy minulosti znovu v akci. Lákavé motto Setkání legend zve fotbalové fanoušky na reprízu finále mistrovství Evropy 1996 mezi Českou republikou a Německem. Utkání se bude hrát v pondělí 25. května od 18:00 v pražském Edenu. V dnešním dílu vzpomínek na slavný šampionát v Anglii si připomeneme závěrečný zápas ve skupině, v němž Češi remizovali s Ruskem a senzačně postoupili.

Utkání legend: Vzpomínka na duel s Ruskem

 
Článek

Prostě Štístko. Když už se zdálo, že je výborně rozehraný zápas ztracen a výhra nad Italy přijde vniveč, Vladimír Šmicer právě na liverpoolském Anfieldu, který se pro něj později stal domovským stánkem, rozhodl. Minutu před koncem vyrovnal skóre duelu s Ruskem na 3:3 - a odpálil tak obrovskou postupovou euforii.

„Nebylo s čím špekulovat. Taktika byla jasná, vyhrát. Pořád jsme měli jen tři body, museli jsme hrát na výhru," připomíná výchozí pozici záložník Karel Poborský.

„Věděli jsme, že Rusko je velice nevyzpytatelné a náladové mužstvo. Svou kvalitou mělo postoupit, řešili však osobní spory a na šampionát nepřijeli ready. Na hřišti to bylo také vidět," vzpomíná útočník Pavel Kuka.

Ideální začátek, po přestávce zvrat

„Bylo nám jasné, že musíme minimálně bodovat. Vstoupili jsme do utkání výborně, celý první poločas byli lepší, dali jim dva góly a další ještě mohli přidat. Druhý poločas byl bohužel o něčem úplně jiném. Rusové asi pod dojmem celkového nepovedeného vystoupení na turnaji nechtěli odjet domů s prázdnou a zapnuli," líčí dramatické chvíle záložník Radek Bejbl.

Skóre otevřel v 7. minutě Suchopárek, v 19. přidal druhý gól Kuka. Po přestávce však udeřili Mostovoj a Tetradze. Když pak Besčastnych v 86. minutě otočil skóre úplně, byli Češi v tu chvíli mimo hru.

„Zahodili jsme některé šance a mohli toho pak litovat," dodává Kuka.

Památný Šmicrův gól

„Vstřelili nám tři branky a najednou jsme byli na pokraji vyřazení. V předposlední minutě ale Vláďa Šmicer po přihrávce Luboše Kubíka dal nakonec rozhodující gól," usmívá se i po letech Bejbl.

Šmicer v 64. minutě střídal Kuku. Přišel na trávník jako Štístko, což ho pak provázelo celou kariéru.

„Památný gól Vládi Šmicra nás posunul dál. Ani jsme nevěděli, jak dopadlo utkání Německa s Itálií. Když jsme se výsledek dozvěděli, euforie byla obrovská," poukazuje Kuka.

Němci třetí zápas ve skupině nevypustili, s Itálií remizovali 0:0. Zatímco pro Italy to znamenalo konečnou, Češi mohli slavit a těšit se na čtvrtfinále proti Portugalsku...

Reklama

Související témata: