Hlavní obsah

Šilhavý bude na telefonu. Reprezentace proti outsiderovi experimentovat nebude

Praha

Bude s mužstvem, přestože jej skolil covid-19. Samozřejmě nikoliv fyzicky. Hlavní trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý bude při čtvrtečním přípravném utkání s Kuvajtem v Olomouci (18.30 hodin) na vše dohlížet u televizní obrazovky a v případě nespokojenosti bude připomínky zvěstovat asistentovi Chytrému prostřednictvím telefonu.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Trenér českého týmu Jaroslav Šilhavý při utkání s Běloruskem.

Článek

„Všechno máme domluvené. Je nachystaná sestava, máme i herní plán pro různé vývoje zápasu, stejně tak harmonogram střídání," popisuje asistent Jiří Chytrý, který byl po pozitivním testu hlavního trenéra ustanoven dočasným zástupcem.

„Samozřejmě vše se bude odvíjet od průběhu utkání. Určitě si zavoláme o přestávce. Trenér bude na telefonu a pokud bude mít potřebu něco korigovat, spojíme se. Vše je zajištěné tak, abychom dokázali jeho postřehy přenést na tým i v průběhu souboje s Kuvajtem," říká Chytrý.

Po několikero konzultacích došlo v realizačním týmu ke shodě, že ač se jedná o přípravné utkání, nebude národní tým nijak experimentovat. „Možnost, že bychom vyzkoušeli novou organizaci hry se třemi obránci, jsme zavrhli. Pojmeme zápas jako ostrou přípravu na Estonsko, kdy nastoupíme v nejsilnější možné sestavě," tvrdí Chytrý, že žádnou z opor trenéři pro nadcházející úterní kvalifikační bitvu šetřit nebudou.

Otazníky na svou místech

„Jen na dvou místech sestavy máme otazníky. Předpokládáme, že budeme zápasu dominovat a budeme držet míč, tudíž si vyzkoušíme postupný útok a řešení situace ve finální fázi," odkrývá plány Chytrý před soubojem se soupeřem, jehož trenéři podrobně nastudovali a během dvou analýz představili mužstvu.

„Čekají nás technicky vyspělí hráči, šikovní do ofenzivy. Umí si poradit i na malém prostoru. Mají velmi dobré zakončení. Ale doufáme, že je dostaneme pod tlak a donutíme, aby bránili, z čehož bychom měli těžit, protože defenziva je jejich slabší stránkou," věří Chytrý.

Při absenci osvědčeného středního obránce Ondřeje Čelůstky budou trenéři nepochybně hledat alternativu po bok Tomáše Kalase, který v minulé kvalifikaci proti Bělorusku chyběl kvůli zdravotní indispozici.

Co bude se Zimou?

David Zima zaskakující tehdy právě za řízného zadáka Bristolu však v italském FC Turín nehraje, tudíž je otázka, zda volba padne na mladého nerozehraného obránce. „Už předem jsme avizovali, že klíčový pro obsazení postů bude tréninkový proces před zápasy," upozorňuje Chytrý, že herní výpadek nemusí být pro bývalého hráče Slavie překážkou.

Větším otazníkem tak zůstává obsazení postu útočníka, kde chybí kvůli zranění kanonýr Patrik Schick. Trenéři budou vybírat z trojice Matěj Vydra, Jan Kuchta a Michael Krmenčík, který vstřelil v posledních dvou ligových zápasech tři góly. Jeho konkurenti se však zaskvěli střelecky rovněž. Vydra přispěl trefou k remíze Burnley na hřišti vedoucího týmu Premier League z Chelsea, Kuchta zařídil jednou brankou vítězství nad Maccabi Haifa v Konferenční lize.

Reklama

Související témata: