Hlavní obsah

Skotskému Hampden Parku zůstanou divácké rekordy navěky. Na zápas s Anglií tam přišlo 149 415 diváků

Glasgow/Praha

Slavný stadion Hampden Park v Glasgow, kde česká českou reprezentaci úvodní zápas letošního evropské šampionátu proti domácím Skotům, držel a stále drží spoustu rekordů v návštěvnosti, které mu nejspíš zůstanou navěky. Žádný div, protože když byl 31. října 1903 slavnostně otevřen, patřil mu primát největšího fotbalového stadionu na světě. A to se jeho kapacita z původních 100 000 diváků v průběhu prvních pětatřiceti let hned dvakrát zvyšovala - nejprve v roce 1927, poté o deset let později, kdy už bylo v hledišti 183 388 míst. Skotská fotbalová asociace však nařídila, že do prodeje smí jít maximálně 150 tisíc vstupenek.

Foto: www. scottishfootballmuseum.org.u

Fanoušci před branami Hampden Parku v Glasgowě v roce 1937 pžed zápasem Skotska s Anglií.

Článek

A právě rok 1937 přinesl dva rekordy v návštěvnosti, jimiž se Hampden Park navždy zapsal do fotbalové historie.

Nejdříve při utkání Britského šampionátu mezi domácím Skotskem a Anglií, které se hrálo 17. dubna. V ochozech tehdy bylo podle oficiálních údajů 149 415 diváků, ve skutečnosti jich ale sledovalo zápas daleko víc. Do tohoto počtu totiž nebyli zahrnutí majitelé čestných vstupenek, novináři, policisté a diváci, kteří na stadion pronikli bez lístků. Údajně jich mohlo být až dvacet tisíc.

Fanoušci zaplatili na vstupném na tu dobu neskutečných 24 300 liber. Viděli senzační výhru Skotska 3:1 a přitom se postarali o rekord v návštěvnosti na mezistátním střetnutí.

Foto: www. scottishfootballmuseum.org.

Rekordní návštěva v Hampden Paeku viděla senzační výhru Skotů nad Angličany

V současnosti už ovšem jen evropský.

Duel mezi Skotskem a Anglií mohl vejít do historie i tím, že v něm mohli hráči poprvé nastoupit s čísly na dresech. Anglická fotbalová asociace tuto možnost navrhla, protože v amatérských mezinárodních zápasech ji už úspěšně vyzkoušela, jenže Skotové se postavili rezolutně proti. Obě asociace se pak společně postavily i proti tomu, aby BBC vysílala zápas přímým rozhlasovým přenosem. A nic na tom nezměnila ani nabídka, že BBC zaplatí slušnou finanční částku, která bude určena nemocnicím v Glasgow.

Hned týden poté se v Hampden Parku zrodil i návštěvnický rekord na klubovém utkání. Na finále Skotského poháru mezi Celticem Glasgow a Aberdeenem, v němž Celtic vyhrál 2:1, totiž přišlo 24. dubna 147 365 diváků. A bylo by jich mnohem víc, kdyby se na všechny zájemce dostaly vstupenky. Podle svědectví funkcionářů obou klubů i tvrzení novinářů totiž zůstalo minimálně 20 tisíc dalších fanoušků před branami stadionu. I tak je návštěva 147 365 diváků dodnes evropským rekordem a rekordem už nejspíš navždy zůstane.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Stejně tak zůstane nepřekonatelným rekordem evropských klubových pohárových soutěží počet diváků, který v Hampden Parku přihlížel v roce 1970 semifinálovému střetnutí Poháru mistrů evropských zemí mezi Celtikem Glasgow a anglickým Leeds United. Výhru Celtiku 2:1 totiž 15. dubna sledovalo 136 505 fanoušků.

Po roce 1977 však už neměl Hampden Park šanci na další rekordy dosáhnout. Kapacita stadionu byla totiž nejprve snížena na 81 tisíc míst, v roce 1999 při další rekonstrukci a modernizaci pak dokonce „jen" na 51 866 míst.

Foto: Andy Buchanan, ČTK/AP

Trenér Jaroslav Šilhavý promlouvá k týmu během tréninku v Hampden Parku v Glasgow.

Proto v dnešním odpoledni čeká na českou reprezentaci hotová idyla, protože na tribuny se dostane jen dvanáct tisíc fanoušků. A to ještě skotská ministryně zdravotnictví Jeane Freemanová dlouho váhala, zda v době covidové takovou výjimku Hampden Parku udělí...

„Ale fanoušků hodně hladových, kteří dlouhou dobu na stadiony nemohli, což bude pro soupeře nesporně výhoda," připomíná trenér českého týmu Jaroslav Šilhavý.

„Pro mě je hlavně důležité, že v hledišti budou lidé. Nijak mi nevadí, jestli se obrátí atmosféra proti nám, protože to během zápasu stejně nevnímám. Naopak, za atmosféru budu rád," přidává se kapitán Vladimír Darida.

Foto: gv, Sport.cz

Vizitka Jaroslava Šilhavého na světelné tabuli v Hampden Parku.

Během šampionátu a tří dalších zápasů, které bude Hampden Park ještě hostit (utkání Chorvatsko - ČR a Skotsko - Chorvatsko ve skupině a poté 29. června osmifinále), bude dál kapacita stadionu naplněna je ze čtvrtiny. Zůstane tak je u vzpomínek na rekordy, jimiž se chrám skotského fotbalu navždy zapsal do historie.

I třeba na rekord, který Hampden Parku patřil až do roku 1987. Zatímco všude ve světě už měly tyče a břevna brankových konstrukcí oválný tvar, Skotové lpěli na tradicích. Proto na jejich národním stadionu stály tyče a břevna branek s čtvercovým průřezem.

Reklama

Související témata: