Hlavní obsah

Souček o nováčcích, Belmondu i výročí bronzu: Věřím, že budeme hladoví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek povede s kapitánskou páskou fotbalovou reprezentaci v Norsku do prvního zápasu roku 2024. Tomáš Souček se na tiskové konferenci rozpovídal o mladících s premiérovou nominací, stavu současného národního týmu, hladu po úspěchu i největších hvězdách soupeře.

Haaland odkulhal z tréninku? Nedáváme tomu velkou váhu, zní z českého týmu před zápasem s Norskem. Video: Sport.cz

 
Článek

Oslo (od našeho zpravodaje) - V pondělí na srazu viděl Tomáš Souček hodně proměněný tým včetně pěti nováčků. „Jsme spolu tři čtyři dny, pořád se učíme, rozkoukáváme, poznáváme. Pokaždé je to jiné, když přijdou noví hráči i trenéři. Atmosféra je ale pozitivní, jsme dobře naladění a věřím, že budeme hladoví,“ věří.

Zmínil jste nováčky, jaký z nich máte dojem?

První den byl hodně rozkoukávací, někdo se bál pozdravit nebo na něco zeptat. Na úvodním tréninku jsme se ale klasicky představili a z mladých to hned spadlo, což bylo potřeba. Teď jsme si všichni rovni.

A jak celkově aktuální reprezentace vypadá?

Co se týče tréninku, každý kouč má svá cvičení a jiné věci. Štáb je jinak velký, každý si vede svou část přípravy. Jinak se nechte překvapit, co se bude dít na hřišti. (úsměv) Ukázali jsme si principy, ale víme, že práce před námi je hodně. Fotbal se hraje na krásu i výsledek a nejlepší je kombinace obojího.

Vnímáte, že jste na startu něčeho nového?

Můžeme tak aktuální stav nazývat. Máme před sebou velké věci. Teď dva přátelské zápasy, pak kemp, Euro a kvalifikaci na MS 2026. Chceme být součástí něčeho velkého. Letos slavíme 20 let od obrovského bronzového úspěchu na Euru 2004. Vidíme, co tam kdysi bylo za hráče, a my chceme zažít podobné věci. Je na nás, abychom tvrdě pracovali.

Překvapil vás trenér Ivan Hašek svou nominací?

Musel jsem se na nějaké kluky detailně podívat. Ne, dělám si srandu, všechny znám, poctivě sleduji i českou ligu. Jsem za ně rád, vzpomínám na své začátky v reprezentaci, je to pro každého trochu složitější. Ale nominaci dostali za dobré výkony a my jim pomůžeme. Je fajn, když se namíchá zkušenost a mládí.

Naopak chybí trojice z Belmonda včetně vašeho spoluhráče z West Hamu Vladimíra Coufala.

Pro mě je vždy složité, když někdo chybí. Jsem tady od toho, abych podpořil úplně všechny. Ať už je to zmíněná trojice, nebo někdo absentuje kvůli zranění. Otázka povolání je spíše na trenéra. Je jeho věc, koho nominuje. Vsadil na mladé hráče a já jen věřím, že budeme dělat maximum, aby se z nás stal tým.

V pátek vás čeká Norsko, těžký soupeř, i když na Euru bude chybět.

Když se koukám na jednotlivce, tak nevidím důvod, proč se na šampionát nedostali. Velká země, skvělí hráči, kvalita obrovská, Fotbal je ale týmový sport. Jsem rád, že my jsme kvalifikaci zvládli.

Nový trenér poprvé doma

Premiéru před českými fanoušky si nový reprezentační kouč Ivan Hašek odbude 26. března v epet ARENĚ. Utkání na stadionu pražské Sparty má výkop ve 20:00, vstupenky se dají pořídit od 350 korun.

Největší hvězdy potkáváte v Premier League. Erlinga Haalanda nebo Martina Ödegaarda. Jak se na ně těšíte?

Možná se pozdravíme před zápasem a po něm. Ale jak rozhodčí pískne, budu se soustředit jen na nás, na mě a své parťáky.

Reklama