Hlavní obsah

Švýcaři největšími harcovníky, přesto do osmifinále mistrovství Evropy proklouzli

Praha

V největší cestovatele se během dosavadního průběhu mistrovství Evropy proměnili Švýcaři. Tak trochu i vlastní vinou. Los je sice poslal do proklaté skupiny A, pro niž byla jako hostitelská města vybrány Řím a Baku, nicméně reprezentace helvétského kříže se rozhodla rozbít svou základnu v Římě. Znamenalo to, že k prvnímu zápasu musela letět do Ázerbájdžánu, poté se vrátit do Itálie a k závěrečnému zápasu ve skupině znovu cestovat do Asie.

Foto: Darko Vojinovic, Reuters

Trenér švýcarských fotbalistů Vladimir Petkovic, který toho zatím v průběhu mistrovství Evropy nalétal se svými svěřencu nejvíc.

Článek

Každý přelet trval v průměr pět šest hodin, k tomu další hodiny cestování na letiště a z letiště do hotelu, prostě hotové martyrium.

„Kdo toho vymyslel? Vždyť my byli víc ve vzduchu než na hřišti. Úmorné cestování hráče ubíjelo a pochopitelně na ně mělo dopad," dopaloval se trenér Švýcarů Vladimir Petkovic, jemuž náladu spravilo nakonec alespoň to, že se svým týmem navzdory všem trablům proklouzl z třetího místa ve skupině do osmifinále, k němuž bude cestovat do Bukurešti.

Foto: David Ramos, ČTK/AP

Poláci letěli ze Sopot dvakrát do Sevilly a jednou do Petrohradu.

To Poláci Platiniho projekt umocněný covidovou pandemií prokleli. Stejně jako Češi se rozhodli zůstat doma, využít zázemí v přímořských Sopotech a k zápasům do Sevilly a Petrohradu létat. A nalétali se dost. Na cestách za soupeři nalétali téměř 9 500 kilometrů a poznamenalo je to víc, než si dokázali představit. Vypadli hned ve skupině a jejich portugalský kouč Paulo Sousa si rovněž na panevropský model šampionátu postěžoval.

A připojovali se další. Úspěšní i neúspěšní, ti, co zamířili do vyřazovacích bojů i ti, co skončili hned ve skupině.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

A měli pravdu, protože Platiniho pomsta, jak se letošnímu EURO přezdívá, vytvořila pro 24 účastníků naprosto nerovné podmínky.

Foto: Christof Stache, Reuters

Němci hráli všechny tři zápay v Mnichově, přesto se o postup strachovali až do samého závěru zápasu s Maďarskem.

Vždyť šest týmů nasazených do čela skupin - Italové, Dánové, Nizozemci, Angličané, Španělé a Němci - nemuselo cestovat nikam, zatímco takoví Belgičané nalétali přes devět tisíc kilometrů, tedy pomalu dvaapůlkrát víc, než tři zbývající účastnici skupiny B dohromady. Rozhodli se zůstat také doma a využít zázemí v Tubize, takže letěli dvakrát do Petrohradu a jednou do Kodaně.

„Byla a je to realita, s níž nezbylo než se vyrovnat. Zvládli jsme to a zvládneme i pokračování šampionátové cestovatelské anabáze," ujišťoval trenér Roberto Martínez poté, co jeho Rudým ďáblům připadli za osmifinálového soupeře Portugalci a let do Sevilly vzdálené od Bruselu 1700 kilometrů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Belgie Roberto Martínez.

Česká fotbalová reprezentace se po rozhodnutí nereflektovat na šampionátovou základnu ve skotském Edinburghu a přesunu základního tábora do Prahy zařadila mezi desítku největších cestovatelů.

Během základní skupiny se totiž musela vydat na Ostrovy hned třikrát. Dvakrát do Glasgowa, kde hrála s domácím Skotskem a poté s Chorvatskem, do třetice pak do Londýna, kde boje ve skupině uzavírala ve Wembley proti domácí Anglii.

Celkem Češi nalétali 7578 kilometrů. Teď je naštěstí čeká jen krátký přelet k osmifinále do Budapešti a zpět obnášející 920 kilometrů. V případě, že by postoupili do čtvrtfinále, letěli by do Asie. Zápas s vítězem utkání Wales - Dánsko by se hrál v sobotu 3. července v ázerbájdžánském Baku, což představuje letecký přesun tam a zpět dlouhý 5184 kilometrů.

Největší cestovatelé ve skupinách
Švýcarsko10 011
Polsko9 456
Belgie9 157
Švédsko8 729
Turecko7 971
ČR7 578
Wales7 287
Chorvatsko6 918
Francie6 344
Rakousko5 288
Slovensko5 141

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.