Hlavní obsah

Teď by Machačkala Vrbu neodlákala. Je na dně, exekutoři jí zabavili i klubový autobus

Moskva/ Praha

Teď už by ruská Machačkala trenéra Pavla Vrbu od české reprezentace určitě neodlákala. Ještě před třemi čtyřmi lety patřil fotbalový klub z Dagestánu k nejbohatším nejen v Rusku, ale v celém světě, a i proto nepředstavovalo problém, aby si koupil, na koho ukázal. Hvězdného Samuela Eto´oa, stejně jako kouče Vrbu. Tři roky utekly a Anži Machačkala je na pokraji krachu. Nejenže se propadla až do třetí ruské ligy, ale teď klubu hrozí, že skončí v amatérské čtvrté lize...

Foto: fc-anji.ru

Pavel Vrba před třemi lety, kde vedl Anži Machačkala.

Článek

Miliardář Sulejman Kerimov koupil Anži Machačkalu v roce 2011 a pět let do ní pumpoval peníze horem dolem. Přišel vzpomínaný Eto´o, Brazilec Roberto Carlos, Francouz Lassana Diarra, na trenérské lavičce seděl jeden čas nizozemský kouč Guus Hiddink a po něm třeba i Pavel Vrba.

Kerimov měl představu, že z Machačkaly udělá klub evropského formátu. Jenže když se jeho představy nenaplnily tak promptně, jak si představoval, fotbalová hračka ho omrzela. A to přesto, že se Anži prodralo do špičky ruské ligy a hrálo evropské poháry.

Foto: www.fc-anji.ru

Dres machačkaly oblékal i Samuel Eto'o.

Pro finančního oligarchu Kerimova, jehož majetek odhaduje časopis Forbes na sedm miliard dolarů, to však bylo málo. A když navíc začal čelit obvinění z daňových úniků i třeba praní špinavých peněz, takže loni byl ve Francii dokonce zatčen a na svobodu mu pomohla až kauce čtyřiceti milionů eur (tedy miliardy korun), zastavil financování fotbalového klubu úplně.

Logicky proto následoval pád. V uplynulé sezoně vypadla Anži Machačkala z ruské ligy a ani ve druhé se neohřála. Pro narůstající finanční problémy z ní byla vyřazena a skončila až ve třetí lize.

Momentálně v ní po odehrání osmnácti kol figuruje na posledním šestnáctém místě, ale její potíže nekončí. Finanční kontroloři požadují, aby klub uhradil dluhy na daních ve výši 50 milionů rublů, tedy asi 18 milionů korun. A protože Machačkala peníze na zaplacení nemá, zabavili exekutoři všechna motorová vozidla, včetně klubového autobusu, aby jejich prodejem uspokojili alespoň část věřitelů.

Podle ruských médií mohou přijít i sportovní sankce a Anži Machačkala nejspíš skončí v ruské čtvrté amatérské lize.

Reklama

Související témata: