Hlavní obsah

TOP 2023: Hokej i fotbal měnil kouče nároďáku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden měl auru úspěšného trenéra, který po deseti letech ukončil čekání hokejové reprezentace na medaili z mistrovství světa, a ještě tuzemský hokej zbavil „blbé“ nálady. Ten druhý zase kalendářní rok 2023 započal ceněnou kvalifikační výhrou nad Polskem (3:1) a zaujal způsobem, jak k němu fotbalový nároďák dokráčel.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Bývalý trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý

Článek

Jenže ač by se to v prvních měsících roku zdálo jen těžko představitelné, tak Kari Jalonen ani Jaroslav Šilhavý už nejsou reprezentačními trenéry dvou nejsledovanějších českých sportů.

A jejich odchod i hledání nástupce se proměnilo až v nedůstojnou frašku. Jalonen měl původně stát na střídačce i během květnového šampionátu v Praze, jenže po letošní osmé příčce, což je nejhorší české umístění v historii, ho výkonný výbor odvolal. Šéf svazu Alois Hadamczik mu vyčítal neatraktivní hru, před vyhazovem chtěl od něj záruky, že se hra změní, žádal si další písemné analýzy, aby 29. června byl místo něj jmenován Radim Rulík. „Zpráva od Jalonena neobsahovala věci, že bychom uvěřili, že se výkon a vedení mužstva zlepší,“ uvedl Hadamczik.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý trenér české reprezentace Kari Jalonen během utkání v rámci turnaje České hokejové hry

Dalších pár týdnů s Jalonenem řešili odstupné (asi šest milionů korun), zároveň Hadamczik podal trestní oznámení na Jalonenova agenta Jiřího Hamala „pro poškození dobrého jména“.

Dominantní Verstappen
Klidně si mohl vzít na konci srpna dovolenou, vynechat nadcházejících deset závodů, a stejně by byl mistrem světa. I to je ukázka, jak dominantně v roce 2023 Max Verstappen vládl formuli 1. Vyhrál rekordních 19 závodů (z 22), zapsal šňůru deseti výher v řadě, což se nikomu jinému před ním nepovedlo, a v čele závodů strávil 75,7 % odjetých kol. Získal 575 z celkových 620 bodů (92,7 %), tudíž s drtivých náskokem vyhrál svůj třetí titul mistra světa. „Je to talent, který se rodí jednou za sto let,“ míní Helmut Marko z Verstappenovy stáje Red Bull.

I u fotbalu to byla a je kovbojka. Vydařený start do kvalifikace o Euro se zkomplikoval, po říjnové porážce v Albánii 0:3 vážně hrozilo, že Češi na šampionát přímo neprojdou. Fotbaloví bossové okamžitě řešili odvolání kouče Šilhavého, nakonec mu ale jen zkrátili kontrakt a po kvalifikaci se mělo jednat dál. Ta sice měla postupovou tečku, jenže před posledním rozhodujícím mačem proti Moldavsku trio reprezentantů – Brabec, Coufal a Kuchta – vyrazilo v Olomouci na mejdan. Následně byli vyhozeni z reprezentace, která sice duel zvládla, ale hned po něm Šilhavý sám oznámil konec. Aféra ho ranila, navíc… „Od posledního srazu jsem nechápal zlost, agresi.“

Od posledního srazu jsem nechápal zlost, agresi
Jaroslav Šilhavý, bývalý trenér fotbalové reprezentace

Jeho nástupce se už víc než měsíc hledá. Jasno přitom mělo být v polovině prosince, ovšem avizovaný verdikt se kvůli údajné vytíženosti členů výkonného výboru znenadání odložil, přičemž se spekuluje, že ve skutečnosti jen hlavní kandidát Ivan Hašek neměl podporu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.