Hlavní obsah

Vaclík vypráví o hořkém konci v Americe: Tohle jsem ještě nezažil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je znovu na začátku. Chtěl se poprat o flek v New England Revolution, místo toho si Tomáš Vaclík letěl do Bostonu sbalit věci. V Major League Soccer na podzim neodchytal ani minutu a po Novém roce ho klub škrtl ze soupisky. „Bude mi pětatřicet, ale tohle se mi stalo poprvé. Ještě nikdy jsem nemusel předčasně ukončit smlouvu,“ říká reprezentační brankář v rozhovoru pro Sport.cz. Teď si po necelém půlroce opět hledá práci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zkušený brankář Tomáš Vaclík je po nepovedeném angažmá v New England Revolution bez práce.

Článek

Když jsme spolu mluvili před Vánoci, čišelo z vás odhodlání: „Půjdu do přípravy maximálně nachystaný.“ Jenže všechno nakonec bylo úplně jinak, viďte?

Byl jsem přesvědčený, že nastoupím do přípravy a porvu se o šanci. Ovšem mezi Vánoci a Silvestrem jsem začal tušit, že to tak asi nebude.

Co se stalo?

Klub se ozval s tím, že bychom měli najít kompromis. S ženou a bráchou jsme sedli na letadlo a za tři dny jsme měli sbalený byt. Do Ameriky jsem jel s tím, že to ještě není hotové, ale začátkem ledna jsme se s klubem domluvili.

Dodejme, že New England ve vašem případě uplatnil buyout čili mechanismus, který se dá použít jen jednou za sezonu. Jde o předčasné rozvázání smlouvy, díky kterému se klub může snáz vejít do platového stropu.

Upřímně, trochu jsem čekal, že to k tomu směřuje. Za dva a půl měsíce jsem nechytal ani jednou a většinou jsem nebyl ani v nominaci. Není to příjemné, ale vzhledem k tomu nulovému vytížení mám čisté svědomí: nebyl jsem to já, kdo by si to pokazil.

Řekl bych, že vám nepomohl ani nedávný příchod slovenského brankáře Henricha Rabase. Vidíte to taky tak?

Když ho klub bral, asi už tušil, že to se mnou takhle dopadne. V Major League Soccer jsou kromě platových stropů i přesně dané kvóty pro cizince. Všechno se to sešlo dohromady.

Přitom jste doufal, že by vám mohl pomoct nástup nového trenéra Caleba Portera. Ozval se vám?

Bohužel jsem s ním ani jednou nemluvil. Myslel jsem, že by mi mohl dát prostor, jenže to kompletně nechal na trenérovi gólmanů.

S Angličanem Kevinem Hitchcockem jste si na podzim nesedl: často vás neposílal ani na tréninky hráčů, kteří nebyli v zápasové nominaci.

No právě. Měl na mě svůj názor a přes svátky ho nezměnil. (usmívá se) Nulová komunikace mě mrzela, ale nedá se nic dělat. Jdu dál.

A vaše rodina prožívala stěhování z Ameriky jak?

Holky nadšené nebyly. Po fotbalové stránce to chápou, ale odjíždělo se jim těžce. Když jsme starší dceři řekli, že se už v Bostonu nevrátí do školy, oplakala to. Oblíbila si to tam a našla si spoustu kamarádů. I ženě se v Americe líbilo. Teď uvidíme, kam nás to zavane.

Ve středeční anketě Sport.cz dvě třetiny hlasujících tipovaly, že po Švýcarsku, Španělsku, Řecku, Anglii a USA vyrazíte na další štaci do ciziny. Co vy na to?

Když to říkají lidi, tak to tak bude. (směje se) V tuhle chvíli vážně nevím, co přijde.

Tomáš Vaclík je sparťanskej kluk, vždycky bude mít dveře otevřené. Teď jsme ale s brankářskou trojicí spokojení, říká Tomáš RosickýVideo: Sport.cz

Co byste preferoval? Návrat do Česka, nebo znovu zahraničí?

Mám jedinou ambici: po slabším půlroce bych chtěl najít místo, kde budou rádi, že tam jsem. A kde já budu rád, že tam můžu pracovat a trávit čas s místními. Bylo by fajn, kdybych znovu přišel do prostředí, kde bude všechno fungovat. Zatím mi to pokaždé vycházelo, poprvé jsem narazil až v Americe.

Je pravda, že se ještě před Vánoci ozvaly České Budějovice a jejich tehdejší sportovní manažer Jan Podroužek?

Dvakrát jsme si telefonovali. Honzu jsem poznal už jako novináře, kdysi jsme spolu dělali můj úplně první rozhovor ve Spartě. Volali jsme si těsně po konci sezony v Americe, když jsem ještě nevěděl, že bych tam mohl skončit. Honza se ptal, jak to se mnou vypadá, nic jsme si nedomlouvali.

A ani teď Dynamo asi není aktuální varianta, že?

Určitě ne. Ani nevím, jaká je tam situace a kdo tam pracuje. Jen jsem zaslechl, že to v Budějovicích spěje ke změně majitele.

K jedné změně došlo minulý týden na Strahově: novým trenérem reprezentace je Ivan Hašek. Už jste s ním mluvil?

Ještě ne. Sám cítím, že v první řadě potřebuju stabilní angažmá, a teprve pak můžu uvažovat o nároďáku. Musím pravidelně chytat a potom bych snad mohl být jednou z variant pro EURO. Třeba mi teď pomůžou zkušenosti z léta, v Americe jsem se domluvil až koncem srpna. Nepanikařím a mám svůj tým lidí, s kterými chodím v Praze trénovat. Věřím, že budu klidnější než v létě, ale zároveň bych nechtěl, aby čekání na nový klub bylo tak dlouhé.

Reklama