Hlavní obsah

Veselý si na EURO vezme hodinky od Maradony. Z pověrčivosti, smál se kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asistoval mu na dvou adresách ve Spojených arabských emirátech a teď se Jaroslav Veselý s Ivanem Haškem potkává znovu. Na žhavé štaci u národního týmu. „Je pro mě obrovská čest být asistentem u reprezentace a mít možnost jet na mistrovství Evropy,“ vyznal se Veselý ve videu na YouTube kanálu Bohemians. Právě z Ďolíčku si k reprezentaci odskočí na březnovou přípravu a letní EURO, kouč Klokanů o své nové dvojroli promluvil úplně poprvé.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Jaroslav Veselý bude na jaře zastávat dvojroli trenéra Bohemians a asistenta Ivana Haška u reprezentace.

Článek

„Posun k národnímu týmu beru jako ohodnocení práce v Bohemce. Nejvýraznější podíl na tom mají hráči a moji kolegové z realizačního týmu,“ říkal Veselý potěšeně.

Loni se s vršovickým týmem po 36 letech dostal do pohárů a teď má před sebou dobrodružství u reprezentace. Zatím má dohodu jen na půl roku včetně letního mistrovství Evropy. „Takhle jsem to chtěl od začátku, s půlroční smlouvou jsem začínal i v Bohemce. Proč? Protože sám nevím, co od toho čekat. Po půl roce si to chci vyhodnotit a tu samou možnost chci dát i fotbalové asociaci a především Bohemce. Pokud uvidíme, že je tenhle model funkční, můžeme se bavit dál,“ popsal Veselý.

K národnímu týmu mohl jít stejně jako bývalý slávistický asistent Jaroslav Köstl na plný úvazek, ale rozhodl se zůstat v Bohemians. „Cítím, že tady máme rozdělanou práci, a věřím, že jsme ještě neřekli poslední slovo. Že můžeme překonat, co jsme tady dokázali,“ vysvětlil Veselý.

Jak budou v Haškově trenérském týmu rozdělené role? Dá se tušit, že Veselý vzhledem k vytížení v klubu zastane nejvíc práce během reprezentačních srazů. „Je jasné, že se v sezoně nemůžu sebrat a odjet za hráči do zahraničí, ale třeba českou ligu sleduju každý týden. Pomůžu spíš v tréninkových záležitostech a analýzách, jsme schopní si práci rozdělit. Realizační tým je u reprezentace dostatečně široký, aby to šlo zvládnout,“ vykládal Veselý, jenž bude na jaře sedět na dvou židlích.

Přiznal, že počítá s potenciální kritikou. „Mohla by přijít, kdyby se nám v Bohemce nedařilo. Ale nemyslím si, že by to mělo být spojované s mým angažmá u reprezentace. Něco jiného by bylo, kdybych se pokoušel o kumulaci funkcí dvou hlavních trenérů,“ pravil Veselý.

„Doufám, že se Bohemky moje práce u reprezentace nedotkne vůbec. Budu pryč jen během srazu nároďáku v březnu a pak až po konci ligy, kdy pojedu na kemp před EURO a na šampionát. Vypadá to, že bych mohl chybět jen na začátku letní přípravy. Pochopitelně bych se z mistrovství Evropy chtěl vrátit co nejpozději,“ usmál se.

Mimochodem, může mít Veselého prestižní funkce u reprezentace přínos i pro Bohemians? „Pokud by to rozhodlo, že některý hráč dá přednost nám před jiným klubem, budu rád. Už v pondělí jsem říkal klukům před tréninkem, že největší odměna pro klub by byla, kdybych z Bohemky na EURO nejel sám. Znamenalo by to, že jsme měli úspěšné jaro,“ poznamenal Veselý.

„Věřím, že bude možné práci v Bohemce a u reprezentace skloubit a zvládnout to. Nejvíc tím bude trpět moje rodina: není z toho nadšená, ale děkuju, že mi to umožnila. Trenéři mají stejně jako hráči svoje sny a je mi ctí, že můžu jet na EURO. Věřím, že tam můžeme uspět,“ zdůraznil Veselý.

Do Německa by si mohl vzít svůj oblíbený talisman: červené hodinky po Diegovi Maradonovi. Před lety je našel na stadionu ve Fudžajře, když svévolí osudu dostal skříňku právě po argentinské legendě. „Možná bych si je mohl vzít z pověrčivosti, dařilo se mi s nimi,“ smál se Veselý. „Nebo si pod reprezentační soupravu vezmu bohemácké věci.“

Reklama