Hlavní obsah

VIDEO: Rada oznámil nominaci na Maroko, nováčky Hušek a Marek

PRAHA

Ještě bez dlouhodobě zraněného kapitána, ale s dobrými zprávami o zdravotním stavu Tomáše Rosického ve čtvrtek nominoval trenér Petr Rada fotbalisty pro přípravné utkání v Maroku. První letošní zápas sehraje národní tým ve středu 11. února v Casablance. Nováčky jsou sparťanský záložník Lubor Hušek a ostravský obránce Tomáš Marek.

Článek

Po Maroku už Radův tým čeká důležitý dvojzápas kvalifikace MS 2010 - 28. března ve Slovinsku a 1. dubna doma se Slovenskem. Tříbodovými zisky se Slovinskem a v San Marinu si reprezentace na konci podzimu udržela naději na postup na africký šampionát. Na vedoucí Slováky však ztrácí dva body a po porážce v Polsku si už další velké ztráty nemůže dovolit.

„Rok 2009 bude ještě těžší než ten loňský. Musíme se zkonsolidovat, a na to máme před pokračováním kvalifikace právě jen utkání v Maroku. Naše skupina je mimořádně vyrovnaná, snadného už nebude nic,“ poukázal trenér Petr Rada.

Jeho nominace nepřinesla převratné změny. Vzhledem k přestavbě týmu, která po odchodu Kollera s Galáskem začala na podzim, je kouč ani nesliboval. Ve výběru vedle debutantů Huška a Marka nechybí ani mladý útočník Tomáš Necid.

„Šli jsme do kvalifikace s tím, že někteří hráči v reprezentaci skončili a další v ní dlouhodobě chybí. Obměna musela přijít, ale prostor pro experimenty nemáme. Počítáme s osvědčenou kostrou týmu a čekáme na návrat Rosického a také Matějovského,“ zdůraznil Rada.

Dva nováčci z Gambrinus ligy

Oba nováčky vybral z domácích zdrojů. Uvažoval také nad slávistou Markem Suchým, ale ten se v přípravě zranil. Stejně jako třeba Radek Šírl. "Marka s Huškem jsme vybrali, protože na jejich postech potřebujeme vyzkoušet další hráče. Markovu nominaci uspíšilo Šírlovo zranění. Také Huška jsme delší čas sledovali, jako defenzivnímu záložníkovi se mu daří," vysvětlil kouč.

Rada se koncem února vypraví do Anglie za Tomášem Rosickým. "Co vím, tak začal trénovat a zátěž zvládá. Víc informací ale má kouč Wenger, kterého chci požádat o osobní rozhovor," avizoval trenér nároďáku, do něhož se po zranění vrací další záložník Marek Matějovský.

Jediným hráčem, který se omluvil, je zkušený Marek Jankulovski. "Letos už odkopal osm zápasů a má jediný týden, kdy si může odpočinout. Chce být stoprocentně fit na kvalifikaci, tak jsem Markovi vyhověl. Jeho zkoušet nepotřebujeme. Nikdo další už úlevu nežádal, všichni se do Maroka těší," kvitoval Rada.

Nominace na přípravné utkání v Maroku (11. února)
JménoKlubStarty/góly
Brankáři:
Petr ČechChelsea FC65/0
Jaroslav DrobnýHertha Berlín0/0
Obránci:
Zdeněk GrygeraJuventus Turín59/2
Michal KadlecBayer Leverkusen8/0
Radoslav KováčWest Ham United28/2
Tomáš MarekBaník Ostrava0/0
Zdeněk PospěchFC Kodaň13/1
David RozehnalLazio Řím53/0
Tomáš UjfalušiAtlético Madrid76/2
Záložníci:
Luboš HušekSparta Praha0/0
David JarolímHamburger SV22/1
Marek MatějovskýFC Reading12/1
Jaroslav PlašilOsasuna Pamplona44/3
Jan PolákAnderlecht Brusel44/6
Libor SionkoFC Kodaň37/8
Útočníci:
Milan BarošGalatasaray Istanbul71/32
Martin FeninEintracht Frankfurt8/1
Tomáš NecidCSKA Moskva1/1

Reklama

Související témata: