Hlavní obsah

Vylosujte nám Slováky! Lvíčatům by se derby v baráži moc zamlouvalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přímý postup jim unikl, Lvíčata tak zůstávají dál v napětí. Už v úterý se reprezentační tým do 21 let dozví jméno svého soupeře pro barážový dvojzápas o postup na fotbalové mistrovství Evropy této kategorie. Jasno bude po losování v sídle UEFA – švýcarském Nyonu, které začíná ve 13:00.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Fotbalisté do 21 let se radují během utkání s Andorrou.

Článek

Jména možných soupeřů jsou daná. Chorvatsko, Izrael, Slovensko, Island, Irsko, Ukrajina a Dánsko. Tedy sedmička týmů, které se v právě skončené kvalifikaci umístily shodně na druhém místě ve skupinách a o účast na šampionátu se utkají právě v osmičlenné baráži.

Los v Nyonu určí čtyři dvojice, nikdo není nasazen. Hrát se bude klasickým pohárovým způsobem doma-venku. První čtyři vylosované týmy začínají dvojzápas na domácí půdě.

Šampionát hostí v roce 2023 Rumunsko s Gruzií, které mají jako pořadatelé účast jistou. Kvalifikovali se také favorité, kteří vítězně zvládli své kvalifikační mise: obhájce titulu Německo, Španělsko, Nizozemsko, Portugalsko, Itálie, Belgie a Anglie, která byla nad síly českého týmu. Postup oslavilo také Norsko, které skvělým finišem v čele skupiny A vystřídalo Chorvatsko.

Z ankety na oficiálním webu fotbal.cz jasně vyplývá, že sami hráči by si nejvíce přáli derby se Slovenskem. Strašákem je naopak Chorvatsko.

Daniel Fila: „Líbil by se mi souboj se Slovenskem. Zejména proto, že tam mám velmi dobrého kamaráda Adama Oberta, bývalého spoluhráče ze Zbrojovky Brno. V 16 letech odešel do Itálie a nějaký čas jsme se neviděli. I kvůli Adamovi bych si přál, abychom se utkali se Slovenskem."

Adam Gabriel: „Do baráže bych si přál Slovensko. Zahrát si proti němu v tak důležitém zápase 'o všechno' je zkouška nejen našich kvalit, ale také fair play a vzájemného respektu. Byl by to zajímavý zápas pro fanoušky, neboť se vzájemně vnímáme jako rivalové od rozdělení federace."

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Adam Karabec (10), Andořan Ot Remolins a Kryštof Daněk (5).

Matěj Kovář: „Bral bych Slovensko a vyhnul se Chorvatsku."

Martin Vitík: „Chtěl bych Slovensko, rád hraju derby zápasy. Tento je sám o sobě hodně důležitý, protože to je přímá bitva o postup a tím by všechno dostalo ještě větší náboj. Nechtěl bych Chorvatsko, protože se jeví jako jedni z nejlepších možných soupeřů. Jsou dobře technicky vybavení, rádi drží balon a chtějí soupeře přehrávat."

Jan Žambůrek: „Líbily by se mi Dánsko nebo Slovensko. V Dánsku hraji, a protože tam znám nějaké hráče, vnímal bych to jako hodně zajímavý zápas. Slovensko by se asi líbilo většině našeho týmu, znamenalo by to samozřejmě prestižní derby. Naopak bych se vyhnul Chorvatsku a Ukrajině. Jsou to nevyzpytatelné týmy, několikrát jsme se s nimi poměřili v minulých kategoriích a většinou to byly nepříjemné bitvy."