Hlavní obsah

Řidičák, maturita a první start v bundeslize. Snad jich ještě pár přidám, doufá nový český rekordman Ambros

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milán, Praha, Ostrava... Gratulace létaly ze všech koutů, telefon Lukáše Ambrose pípal v jednom kuse. „Měl jsem krásný víkend,“ usměje se sympaťák z Wolfsburgu, jenž je od soboty historicky nejmladším Čechem v bundeslize. Ofenzivní záložník ji poprvé ochutnal ve věku 18 let, 8 měsíců a 13 dnů, čímž překonal rekord Kamila Vacka z roku 2006.

Foto: Profimedia.cz

Lukáš Ambros z Wolfsburgu si ve věku 18 let, 8 měsíců a 13 dnů poprvé zahrál bundesligu.

Článek

Těsně před jarním startem říkal v rozhovoru pro Sport.cz: „Bojuju o místo a těším se, že třeba dostanu první minuty v bundeslize. Nemůžu se dočkat." V druhém jarním kole proseděl celou partii s Herthou mezi náhradníky a bezmála měsíc poté už to vyšlo, šikovný levák dostal posledních dvacet minut proti Lipsku.

„Mám radost, že jsem si splnil hlavní jarní cíl takhle brzy. Ale nechci skončit jen u jednoho startu, rád bych přidal další," hlásí z Wolfsburgu. „Byl jsem nervózní a pochopitelně bych radši lepší výsledek než porážku 0:3, ovšem stejně jsem si připadal jako ve snu."

V hlavě se mu promítla celá dlouhá cesta z Dolního Němčí, vesničky kousek od Uherského Hradiště. Jak ve třinácti odešel s celou rodinou do Prahy. Jak si přidával po trénincích. Jak po třech letech vyměnil Slavii za internát ve Wolfsburgu. „Trochu mě mrzí, že jsem o premiéře v bundeslize nevěděl dopředu, aby rodiče mohli být přímo na stadionu. Byli první, komu jsem po zápase volal. Všichni jsme byli dojatí: nikdo z nás nečekal, že debut přijde tak rychle," líčí Ambros.

Původně měl vyrazit s wolfsburgskou devatenáctkou, kde je kapitánem, na juniorskou ligu do Hamburku. Jenže před odjezdem mu zavolali, aby zůstal doma s áčkem. Stejně jako v říjnu, kdy si proti Augsburgu nakonec nezahrál. „Ani tentokrát jsem od toho moc nečekal a nedělal si přehnané iluze. A vidíte, bylo z toho krásných 20 minut," vykládá nadšeně.

Po premiéře se k němu přitočil trenér Niko Kovač a pogratuloval mu. „Říkal, že si musím dál zvykat a sbírat zkušenosti," vypráví Ambros. „Bundesliga je jízda. Míč se pohybuje neuvěřitelně rychle a hráči jsou daleko chytřejší, než jsem byl zvyklý z devatenáctky. Příště už budu klidnější. Čím víc zápasů na téhle úrovni odehraju, tím víc budu v pohodě."

Z pohody vypadl Wolfsburg, který čtyřikrát za sebou nevyhrál a na pohárovou šestku ztrácí osm bodů. „Máme mladý, ale kvalitní tým. Chceme lepší výsledky než v posledních týdnech, nicméně v porovnání s minulou sezonou jsme udělali progres. Před rokem se hrálo o záchranu, teď o poháry," zdůrazní Ambros.

Jeho bundesligové poprvé mělo ohlas i v Česku. Ozvali se známí z reprezentační devatenáctky včetně trenéra Radka Bejbla, Samuela Grygara z Interu Milán či exslávisty Daniela Samka z Lecce. „Psal jsem si taky s Matějem Šínem, který v sobotu dal svůj první ligový gól za Baník. Oba jsme měli super den," usmívá se Ambros. Mimochodem, s devatenáctkou ho za měsíc čeká rozhodující fáze kvalifikace na EURO.

Životní jaro zažívá i v civilu. Ve Wolfsburgu finišuje s autoškolou a chystá se na maturitu. „Je to trochu hektické, ale aspoň se něco děje. Co pak budu dělat ve volném čase, až bude po všem?" vtipkuje.

Reklama

Související témata: