Hlavní obsah

Rozčarovaný Rada: Trest mi sice snížili, ale za dvě slova je pořád krutý. Rozhodně nešlo o rasismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snížení trestu z osmi na tři měsíce a ponechání 80tisícové pokuty ze strany Odvolací komise Fotbalové asociace ČR nepovažuje za výhru. Naopak. Trenér pražské Dukly Petr Rada si nadále stojí za svým. „Takový trest za dvě slova je krutý,“ říká 65letý kouč v rozhovoru pro Sport.cz. Prohřešku se dopustil v zápase 17. kola druhé ligy proti Brnu, kdy tehdejšího trenéra Zbrojovky Tomáše Polácha počastoval výrokem „zoufalče cikánskej“.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalový trenér Petr Rada.

Článek

Co říkáte verdiktu odvolací komise?

Všichni vnímají, že mi trest snížili, ale já jsem stejně zklamaný. Nepopírám, excesy jsem nějaké měl, ale tohle je kruté za dvě slova. Finanční pokutu mi ponechali v původní výši, což je také neadekvátní.

Ale slova, která jste v emocích vyřkl, nebyla správná.

Správná určitě nebyla. Ale abych za ně dostal takový trest… Vyrůstal jsem v jiné době, v této se neumím pohybovat. Nevím, za co se trestá, za co ne. Každopádně, ta slova nebyla myšlena jako rasistický útok. Pokud si tohle někdo myslí, tak je to špatně. Prostě ze mě vylítla, to je všechno.

Přímák s Petrem RadouVideo: Sport.cz

Jak jste se před odvolací komisí hájil?

Jako před disciplinárkou. Zdůraznil jsem, že z mé strany rozhodně nešlo o rasismus. Celá záležitost mě mrzí, nečekal, že vyeskaluje do takových výšin. Komise si také poslechla nahrávku trenéra Polácha. Říká na ní, že incident považuje za uzavřenou kapitolu, že jsme si podali ruce a všechno si vyříkali. Stejně ale budu stát až do konce sezony, kterou máme skvěle rozjetou.

Na postup do první ligy.

Strašně mě to mrzí vůči majiteli Dukly, který stál při mně, i když se nám v mojí první sezoně nedařilo. On mi pořád věřil. Teď vedeme šest kol před koncem druhou ligu. Je pro mě těžké vstřebat, že po téměř padesáti letech v profesionálním fotbale dostanu na závěr takový cejch.

Naznačujete, že kvůli trestu skončíte s trénováním?

Tohle netvrdím. Nicméně výše trestu se mnou zacloumala. Tohle jsem si nezasloužil.

Obáváte se, jestli na tým v závěru soutěže nedolehne negativně váš trest?

Hráči případ sledují, budou se o něm bavit v kabině. Na hřišti je to ale stejně o nich. Mám realizační tým, se kterým jsme na jedné vlně. Nemám strach, že bychom si s tím neporadili.

Budete v Dukle pokračovat i v příští sezoně, která může být prvoligová?

Nechci soudit. Teď máme před sebou jediný cíl - poprat se o postup. V Dukle mám smlouvu do konce června, potom se uvidí. S prezidentem klubu si určitě sedneme. Teď je pro mě ale zásadní věcí, pomoct Dukle zpátky do první ligy.

Reklama

  Č. Budějovice - Bohemians dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Jablonec - Karviná dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  Pardubice - Zlín dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  Slavia - Ostrava dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.