Hlavní obsah

Prezident Barcelony zuří kvůli VAR. Možná bude chtít opakovat El Clásico

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedělní dramatické El Clásico se závěrečným hvizdem neskončilo. Prezident Barcelony Joan Laporta chce detailně prozkoumat kontroverzní moment, kdy jeho tým možná vstřelil regulérní gól, a nevylučuje žádost o opakování zápasu. Real Madrid nakonec vyhrál doma 3:2 a před svým rivalem má na čele ligy jedenáctibodový náskok.

Foto: Jose Breton, ČTK/AP

Prezident fotbalové Barcelony Joan Laporta.

Článek

Jde o situaci z 27. minuty za stavu 1:1. Hostující Lamine Yamal zakroutil centr na přední tyč, brankář Realu Andrij Lunin podle hostů vyrážel míč už za brankovou čárou. Z některých televizních záběrů se může zdát, že balon čáru přešel. Každopádně sudí i VAR se shodli, že ne. A svět se diví, že ve Španělsku chybí technologie brankové čáry.

„Chápeme náročnost, které čelí rozhodčí, ale právě proto existují nástroje jako VAR, které by měly napomoci tomu, aby soutěž byla spravedlivější. Ne naopak. V neděli došlo k několika sporným incidentům, ale mezi všemi je jeden, jenž je klíčový a možná změnil výsledek. Okamžitě požádáme o komplexní shromáždění záběrů a zvukových záznamů komunikace mezi sudími,“ cituje web Barcelony svého prezidenta.

Těžko odhadnout, jak dlouho může dodání materiálů trvat, pokud je tedy Barcelona opravdu do svých rukou dostane. A co přijde, když katalánský gigant usoudí, že byl opravdu poškozen?

„Podnikneme veškerá dostupná opatření, abychom situaci zvrátili, aniž bychom slevovali z případných nutných právních kroků. Pokud se potvrdí, že se jednalo o regulérní gól, nezpochybňujeme žádost o opakování zápasu, stejně jako se tomu stalo nedávno v Belgii,“ připomíná Laporta duel Anderlechtu s Genkem, který se kvůli chybě sudích odehrál znovu.

„Závěrem chci zdůraznit, že navzdory tomu, že se zaměřujeme na tento incident, nesouhlasíme ani s dalšími věcmi, k nimž během zápasu došlo a mohly být přezkoumány pomocí VAR. Šlo o jeden z největších zápasů v celosvětovém kalendáři. Jak víte, nikdy jsem nebyl obhájcem VAR, protože se domnívám, že v podobě, v jaké je aplikován, bere fotbalu spontánnost. Když už ho ale máme, používejme ho, abychom se vyvarovali chyb, které mohou vést k nespravedlivým rozhodnutím,“ shrnuje.

Zatímco anglická Premier League tzv. Goal-line technology má, La Liga nikoli. Funguje jednoduše - pokud míč přejde celým objemem brankovou čáru, hlavnímu rozhodčímu se rozvibrují hodinky. „Tohle je ostuda pro fotbal, nemám slov. V tomto světě je tolik peněz, ale nejsou prostředky na to nejdůležitější,“ pravil nabroušeně brankář Barcelony Marc-Andre ter Stegen.

Barcelona je v poslední době terčem kritiky kvůli tomu, že si podle někoho až příliš často stěžuje na výkony arbitrů. Příkladem je trenér Xavi, který po odvetě s PSG v Lize mistrů uvedl, že rozhodčí červenou kartou pro obránce Arauja hrubě ovlivnil zápas.

To nenechalo chladným bývalého hráče Realu Mesuta Özila. „El Clásico postupně ztrácí na sledovanosti. V dnešní době diváky více zajímají duely Liverpoolu a Manchesteru City. Není do chyba Realu, ale Barcelony, která ztrácí kvalitu. Možná by se měla soustředit více na sebe než jen poukazovat na chyby rozhodčích,“ prohlásil.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články