Hlavní obsah

Rusové se do kvalifikace U17 nezapojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruští fotbalisté ani fotbalistky do 17 let se v říjnu nakonec nezapojí do kvalifikace o postup na mistrovství Evropy. Výkonný výbor Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) na dnešním zasedání ve švýcarském Nyonu nenašel řešení, které by umožnilo týmům hrát. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Ilustrační snímek.

Článek

UEFA na konci září rozhodla navzdory pokračující ruské invazi na Ukrajinu o návratu ruských mládežnických výběrů do svých soutěží a začala hledat způsob, jak je zapojit do soutěží, i když už byly rozlosovány. Z dnešního zasedání výkonného výkonu, který mimo jiné rozhodl o pořadatelích seniorského Eura pro roky 2028 a 2032, byl ale tento bod stažen. Podle prohlášení UEFA se nenašlo žádné „technické řešení“, jak ruské týmy do kvalifikace zařadit.

Původní rozhodnutí o návratu ruských mládežnických týmů do soutěží UEFA bylo překvapivé. A neslo s sebou další důsledky: deset dnů po zrušení suspendace odstoupil viceprezident UEFA Karl-Erik Nilsson z funkce předsedy Švédské sportovní konfederace. Sám návrat Rusů podpořil a hlasoval pro něj. Švédské sportovní asociace včetně té fotbalové přitom loni rozhodly, že nebudou hrát proti ruským týmům a nedovolí svým sportovcům jezdit do Ruska na závody.

„Odstoupit bylo těžké rozhodnutí, protože jsem v té roli cítil hodně odhodlání a radosti,“ vzkázal Nilsson po rezignaci na funkci, v které byl teprve od letošního března. „Rozhodl jsem se tak proto, že bylo náročné kombinovat mé dvě role a také to, že by to mohlo ovlivnit důvěru ve mě a švédský sport.“

Reklama

Související témata: