Hlavní obsah

Šachy, lavička ve stínu a fanoušci na hřišti. Slávisté kousek od Lipna vyhráli všechno, co se dalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jindřich Trpišovský sedí za stolem s dřevěnou šachovnicí a spokojeně vypráví: „Nic nám tady nechybí.“ Trenér fotbalové Slavie se svými hochy za dva týdny rozehraje další partii, kromě návratu na český trůn se budou v nové sezoně snažit i o sukces v pohárové Evropě. Pro červenobílé je už tradicí, že v létě všechno začíná v Aigenu. Na malebném místě na rakouské straně Šumavy, kde se v časech slávistických zápasů zvedala koncentrace aut s českými značkami. Fanoušci pokaždé odjížděli spokojení, jejich tým vyhrál všechny čtyři přáteláky.

Foto: SK Slavia Praha

Slávisté v oblíbeném prostředí v Horním Rakousku dokráčeli ke čtyřem výhrám ve čtyřech zápasech.

Článek

Aigen (od našeho zpravodaje) - V útulném hotelu naproti kostelu svatého Jana Evangelisty jsou jako doma. Slávisté se v letním Aigenu mísí s běžnými prázdninovými hosty dvakrát: nejdříve na kondičním a pak na herním soustředění. „Jestli počítám dobře, jsme tu osmý rok. Dvakrát jsme tady byli s Libercem a teď už pošesté se Slavií. Některé kempy byly zdvojené, takže se celkově dostaneme na číslo jedenáct, dvanáct," vykládá Trpišovského asistent Jaroslav Köstl.

Zatímco třeba Plzeň jezdívá do tyrolského Westendorfu a mistrovská Sparta vyrazila do Bad Kleinkirchheimu, což je letovisko v Korutanech, slávisté to mají skoro za humny. Městys Aigen leží kousek od Lipna, na úzkých silničkách se auta dělí o místo s cyklisty.

„Dostupnost lokality je pro nás obrovská výhoda, třeba u nových hráčů. Na letiště do Lince je to odsud blízko, posily se můžou hned připojit k týmu," popisuje Köstl. Zkusil si to třeba norský záložník Conrad Wallem: ve čtvrtek poprvé potrénoval, v pátek odehrál premiérový zápas proti Podbrezové a v sobotu odletěl na rozlučku s fanoušky svého bývalého týmu Odds BK.

Foto: SK Slavia Praha

O přípravné zápasy Slavie v Rakousku byl velký zájem, fanoušci se v horku schovávali ve stínu kryté tribuny.

„Dalším plusem jsou kvalitní soupeři. Máme natolik vybudovaný brand, že za námi přijedou. A nejen za námi, do téhle oblasti vyráží i další zahraniční týmy," vypráví Köstl. Za vršovickým týmem si zvykli jezdit i fanoušci, během čtyř testovacích zápasů byla na tribunách venkovských stadionů čeština slyšet víc než němčina. Fanoušci měli k hráčům o dost blíž než v sezoně a po zápasech klidně mohli na hřiště, kde docházelo na spontánní autogramiády a focení.

„Umím si představit, jak časově i finančně náročné je sem přijet. Je příjemné, že naši fanoušci dodali přátelákům vážnost, a tým se jim vždycky chtěl odměnit dobrým výkonem. Když jsme přijížděli k poslednímu zápasu do Rohrbachu, na plotech u stadionu byly vyvěšené klubové vlajky. I nově příchozím hráčům a mladým klukům z dorostu to ukazuje sílu a velikost klubu, moc si toho vážíme," říkal pro klubovou televizi kouč Trpišovský.

V Aigenu si zvykl chodit pěšky, cestou ze stadionu se svými asistenty sedává na oblíbené lavičce ve stínu a klábosí o všem možném. Když se vrátí do rozlehlého hotelu v centru, mohou si zahrát nejen šachy u speciálního stolu s názvem Spieltisch. „Je tu perfektní jídlo, regenerace a hlavně tréninkové možnosti," chválí Köstl. „Příjemné prostředí je základ: když mají kluci volno, můžou si třeba vyjet na kola."

Pohoda v týmu se odrážela ve výsledcích, slávisté v přípravě vyhráli všechny čtyři zápasy. Minulý týden porazili polského mistra Raków Čenstochová a izraelského šampiona Maccabi Haifa (oba 2:1), v obou případech ukázali pevné nervy a rozhodli až na konci. Nejvíc gólů nastříleli v pátek Podbrezové (4:1), čtvrtému týmu slovenské ligy. A v sobotu proti druholigovému londýnskému Queens Parku, kde kdysi chytal dnešní slávistický trenér brankářů Radek Černý, poprvé udrželi nulu (3:0). Měnili se hráči i rozestavení: ještě víc napoví generálka s Dynamem Drážďany, která je na programu příští neděli v Edenu.

„Výsledky z přípravy se nedají moc zveličovat, třeba Queens Park hrál první letní zápas. Sledujeme hlavně nastavení hráčů, jejich pracovitost a řešení konkrétních situací. Spíš nám rozhodování ztěžují, pokaždé někdo vyletí," usmál se Trpišovský. „Někteří překvapí, další potvrzují svoji výkonnost. Nejdůležitější ale bude, jak se budou chovat v ostrých zápasech."

Reklama