Hlavní obsah

Arsenal na poslední chvíli ulovil miliardovou posilu. Činily se i ostatní velkokluby

Aktualizováno

Arsenal získal krátce před uzávěrkou přestupů ghanského fotbalistu Thomase Parteyho z Atlética Madrid. Londýnský klub za sedmadvacetiletého záložníka zaplatil výstupní klauzuli 50 milionů eur (1,35 miliardy korun) a dohodl se s ním na čtyřleté smlouvě s roční opcí.

Foto: Profimedia.cz

Thomas Partey zamířil z Atlética Madrid do Arsenalu.

Článek

Partey přišel do mládežnické akademie Atlética před osmi lety a po hostováních na Mallorce a v Almeríi nastupoval za hlavní tým od roku 2015. Pod trenérem Diegem Simeonem si mimo jiné zahrál finále Ligy mistrů 2016 a triumfoval v roce 2018 v Evropské lize. Za ghanskou reprezentaci nastoupil k 27 zápasům a vstřelil 10 gólů.

Opačným směrem putuje uruguayský záložník Lucas Torreira, jenž odešel z Arsenalu do Atlética na roční hostování. Londýnský klub také pustil hostovat francouzského středopolaře Mattea Guendouziho do Herthy Berlín.

Na Old Trafford míří Cavani

Anglický reprezentační obránce Chris Smalling přestoupil z Manchesteru United do AS Řím, kde už v minulé sezoně hostoval.

Foto: Sport.cz

Anglický reprezentant Chris Smalling odchází z Manchesteru United do AS Řím na definitivní přestup.

Italský klub by měl za třicetiletého fotbalistu podle médií zaplatit 15 milionů eur (406 milionů korun). Smalling uzavřel s AS smlouvu na tři roky.

Na Old Trafford přivedl Smallinga v roce 2010 z Fulhamu legendární kouč Alex Ferguson. V dresu Manchesteru odehrál 323 zápasů a dal 18 gólů. S klubem získal dva ligové tituly, Anglický pohár a v roce 2017 mu pomohl vyhrát Evropskou ligu.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Uruguayský snajpr Edinson Cavani se stěhuje z Paříže do Manchesteru.

Manchester United získal den po debaklu 1:6 s Tottenhamem do defenzivy brazilského fotbalistu Alexe Tellese z Porta. Rudé ďábly navíc posílil zkušený uruguayský útočník Edinson Cavani, jemuž v létě vypršela smlouva v Paris Saint-Germain.

Manchester zaplatil za sedmadvacetiletého levého obránce Tellese zhruba 15 milionů liber (448 milionů korun) a podepsal s ním čtyřletou smlouvu s opcí na další sezonu.

Telles, jenž má z loňského roku na kontě jeden zápas za brazilskou reprezentaci, přestoupil do Porta v roce 2016 po úspěšném působení v Galatasarayi. Portugalskému týmu pomohl ke dvěma ligovým titulům a jednomu vítězství v domácím poháru.

Třiatřicetiletý Cavani přišel zadarmo po po sedmi letech v PSG, během kterých dal 200 gólů ve třech stovkách soutěžních zápasů a stal se nejlepším střelcem v historii klubu. Pařížskému celku pomohl k šesti ligovým titulům. Předtím hrál v Itálii za Neapol a Palermo. V Manchesteru podepsal roční smlouvu s opcí na další ročník.

United, kteří jsou po úvodních třech zápasech v tabulce Premier League až šestnáctí, získali v přestupním období také záložníka Donnyho van de Beeka z Ajaxu a křídelního hráče Amada Dialla z Atalanty Bergamo.

Rafinha odešel z Barcelony do PSG

Brazilský fotbalový záložník Rafinha Alcántara odešel z Barcelony do Paris Saint-Germain. Mladší bratr letní posily Liverpoolu Thiaga Alcántary je odchovancem barcelonské akademie La Masia a katalánský klub opouští na přestup poprvé.

Sedmadvacetiletý Rafinha sice v hlavním týmu Barcelony debutoval už v roce 2011, ale v sestavě se nikdy plně neusadil. V minulých letech hostoval v Interu Milán a Celtě Vigo. V Paříži podepsal Rafinha smlouvu do roku 2023.

Syn brazilského mistra světa z roku 1994 Mazinha na rozdíl od bratra Thiaga, jenž hraje za Španělsko, reprezentuje rodnou Brazílii. V roce 2016 s ní vyhrál olympijský turnaj v Riu de Janeiro, v seniorském týmu absolvoval dva zápasy.

Walcott se po 15 letech vrací do Southamptonu

Někdejší anglický fotbalový reprezentant Theo Walcott přichází na roční hostování z Evertonu do Southamptonu. Oba kluby Premier League se na obchodu dohodly v pondělí, v poslední den přestupů v Anglii.

Jednatřicetiletý křídelník se vrací do mateřského klubu po 15 letech. V srpnu 2005 zde debutoval v Premier League ve věku 16 let a 143 dnů, čímž se stal nejmladším hráčem v historii anglické nejvyšší soutěže.

"Asi se rozbrečím. Pamatuji na svůj první zápas za Southampton a moc to pro mě znamená. Vděčím mu za to, jakým hráčem jsem. Je proto mou velkou součástí a nosím ho v srdci," uvedl Walcott v prohlášení.

"Jsem rád, že můžu pracovat s trenérem (Ralfem Hasenhüttlem) a nadějnými hráči, kteří v kádru jsou. Příchod do Southamptonu je proto pro mě správným krokem," dodal.

Dlouholetý hráč Arsenalu opětoval zájem Southamtonu i kvůli tomu, že od italského trenéra Evertonu Carla Ancelottiho nedostával v nové sezoně příliš příležitostí. Ve čtyřech zápasech Premier League nastoupil jen do sobotního duelu s Brightonem (4:2), v němž odehrál 13 minut.

"Theo je fotbalista, který svými kvalitami zapadne do našeho stylu hry. Jeho zkušenosti navíc budou důležité pro naše mladé hráče, urychlí jejich vývoj," podotkl Hasenhüttl.

Walcott, který má na kontě 47 reprezentačních zápasů a osm gólů, působí v Premier League v šestnácté sezoně v řadě. V roce 2006 přestoupil ze Southamptonu do Arsenalu, kde hrál dlouhých 13 let. V zimě 2018 pak odešel do Evertonu.

Reklama

Související témata: