Hlavní obsah

Divoké oslavy titulu v Neapoli skončily tragédií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bouřlivé mistrovské oslavy v Neapoli skončily tragédií, když zemřel jeden z fotbalových fanoušků. Podle policie šestadvacetiletý muž podlehl v nemocnici střelnému zranění. Postřeleni byli ještě další tři lidé, stovky příznivců musely vyhledat ošetření s popáleninami od pyrotechniky.

Oslavy mistrovského titulu v Itálii byly divokéVideo: sntv

 
Článek

Ulice Neapole se proměnily v epickou party, městem pod Vesuvem se po celou noc nesly detonace z petard, oblohu ozařovaly ohňostroje. Lidé zpívali, tančili a objímali se. Spousta z nich plakala. Někteří skákali v euforii do fontán, jiní mávali modrobílými vlajkami. Z aut, ze skútrů. Neapol divoce slaví. Ve čtvrtek večer dobyla po 33 letech italský fotbalový titul.

Party se rozjela ve čtvrtek ve 22:37. V momentě, kdy hlavní rozhodčí ukončil remízový duel v Udine. V tu chvíli bylo jasné, že Neapoli už nikdo scudetto nevezme. První po triumfu týmu, kterému velel legendární Diego Maradona. „Plakal jsem. Tohle je historický okamžik," řekl britské stanici BBC 13letý chlapec v ulicích Neapole.

Jeho generace byla ještě „na houbách", když v Neapoli běžela slavná éra Maradony, který městu přinesl dva ligové tituly. „Můžu to konečně zažít, poprvé si radost prožít na vlastní kůži. Je to kouzelné," pravil dojatě.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Fanoušci fotbalové Neapole slaví zisk mistrovského titulu.

Díky Maradonovi má Neapol fanoušky po celém světě. Na divoké oslavy dorazili lidé z Itálie i z Evropy. Centrum města je osázeno papírovými maketami hráčů v životní velikosti. Hráčům a trenérům jsou věnovány dorty, pečivo, nápoje, zmrzliny.

Neapol se na party chystala dlouhé týdny. Vzhledem k obrovskému náskoku týmu kouče Spallettiho byla jen otázka času, kdy dojde ke korunovaci. Čas nastal ve čtvrtek večer... Od tohoto okamžiku je město na nohou, místní si berou dovolenou, aby mohli slavit.

„Mám pocit, jako by se tu zastavil svět. Tahle party bude trvat nejméně měsíc, potrvá přes léto. Je to úžasný pocit: Neapolané vkládají lásku do všeho, co dělají, včetně fotbalu," uvedla italská studentka, která přicestovala na oslavu z Říma.

Nad hlavou jí létaly petardy, světlice. Z oken známého baru Nilo v centru Neapole na ni hleděl z mnoha fotek Maradona. Právě do tohoto podniku slavný Argentinec, který zemřel v listopadu 2020, chodil na kafe při svém působení v Neapoli.

Příznivci Neapole si užívali mistrovské oslavyVideo: sntv

Pro místní je stále bohem, jeho kult ani po 33 letech nepomíjí. Jeho podobizny zdobí celý podnik, jeho obří nástěnná malba se tyčí nad menším oltářem. Před barem po vypuknutí oslav lidé se slzami v očích zapalovali svíčky. „I Maradona má na současném titulu podíl," prohlásil na stadionu v Udine trenér Luciano Spalletti. V 64 letech nejstarší kouč, který vyhrál Serii A.

Jeho mužstvo si jelo pro potvrzení titulu nejdál, kam mohlo, z Udine není daleko ke hranicím se Slovinskem. Na dálku ho však hnalo z neapolského stadionu Diega Maradony 50 tisíc fanoušků. Další desetitisíce z historického centra Neapole.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Fanoušci domácího Udine a Neapole se mlátí opasky na hřišti poté, co Neapol získala titul.

Během oslav došlo i k tragédii . Neapolská policie uvedla, že v jedné z místních nemocnic zemřel na následky střelného poranění 26letý muž. Výstřely zranily i další tři lidi, podle starosty Gaetana Manfrediho však tato událost s oslavami nesouvisela. "Pravděpodobně šlo o vyřizování účtů, ke kterému využili oslavy," citovala Manfrediho agentura ANSA.

Každopádně s nimi souvisí přes 200 zranění, které fanoušci utrpěli po zásahu petard a světlic. Zdravotníci uvedli, že lidé byli hospitalizováni s poraněním ruky, s vykloubenými rameny, se zlomeninami končetin, s poraněními oka. Nebo potřebovali asistenci při záchvatech paniky či astmatickém záchvatu v důsledku vdechování kouře. S vážným zraněním skončila v nemocnici dvacetiletá žena, kterou během oslav nedaleko Neapole srazilo auto a postihlo ji krvácení do mozku.

Policisté i zdravotníci budou mít jistě práci i v dalších dnech. Mistrovská párty v Neapoli jen tak neskončí. Vždyť na ni místní čekali dlouhých 33 let...

Reklama

Související témata: