Hlavní obsah

Děkujeme, odejdi. Mourinho v Římě dostal padáka, nahradila ho klubová legenda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dost bylo Special One. Ostřílený kouč José Mourinho končí na lavičce AS Řím, který vedl od května 2021. S italským týmem v sezoně 2021/22 zvítězil v historicky prvním ročníku Konferenční ligy a o rok později jej dovedl do finále Evropské ligy, nepřesvědčivé výsledky posledních měsíců se mu ale staly osudnými.

Trenér José Mourinho dostal padákaVideo: sntv

 
Článek

O tom, že spolupráce s bývalým trenérem Realu Madrid, Chelsea či Interu Milán nebude dále pokračovat, informovalo AS na svých stránkách. „AS Řím oznamuje, že José Mourinho a jeho spolupracovníci s okamžitou platností končí,“ stojí na klubovém webu.

„Josému děkujeme za vášeň a nasazení, které od svého příchodu ukazoval. Budeme na něj vzpomínat v dobrém, ale věříme, že okamžitá změna je v nejlepším zájmu klubu,“ doplnili ve společném prohlášení Dan a Ryan Friedkinovi, američtí majitelé AS Řím, kteří klub odkoupili v září 2020.

Ještě v létě se přitom Mourinhova mise jevila jako poměrně úspěšná. V domácí lize ani poháru žádného úspěchu nedosáhl, rok po vítězství v premiérovém ročníku Konferenční ligy, které bylo první trofejí AS od roku 2008, ale mužstvo dovedl do finále Evropské ligy. Tam Římané na penalty podlehli Seville, Mourinho si tehdy stěžoval na, jeho slovy, „skandální verdikty sudích“.

Nová sezona se ale AS nevydařila podle plánu. V lize je až deváté se čtyřbodovou ztrátou na příčky zajišťující účast v Evropě. Navíc před týdnem po porážce v městském derby s Laziem vypadlo i z italského poháru. V Evropské sice Mourinho a spol. ze skupiny postoupili, ale pouze z druhého místa, a tedy ne přímo do osmifinále. Římský celek totiž předčila, i přes o poznání menší finanční možnosti, pražská Slavia.

Nejčerstvější výsledky mužstva pak demonstrují, proč k odvolání Mourinha došlo. Z posledních pěti zápasů AS vyhrálo jediný, když v poháru (ještě před prohrou s Laziem) udolalo 2:1 druholigové Cremonese. Vedení tedy dospělo k tomu, že tým nutně potřebuje impuls.

Ten by neměl obstarat nikdo jiný, než někdejší rtuťovitý středopolař Daniele De Rossi. Čtyřicetiletý odchovanec AS Řím během 18 let odehrál za klub 616 soutěžních utkání. Více startů v historii nasbíral pouze jeho bývalý spoluhráč Francesco Totti (783). Italský mistr světa z roku 2006 jako hlavní kouč zatím vedl druholigový celek Spal Ferrara, kde skončil loni v únoru.

Otázkou zůstává, co bude s Mourinhem. Ani jeho předchozí angažmá v Tottenhamu se totiž nevyvedlo úplně podle představ, bylo jeho prvním, během něhož nezískal žádnou trofej. Konec v Římě je tedy další nepříjemností pro jeho trenérskou kariéru.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články