Hlavní obsah

Neapol válí. I díky Kvaradonovi!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válec SSC. Spanilá jízda fotbalové Neapole nemá konce, sobotní výhra v italské lize nad Sassuolem (4:0) byla třináctá v řadě v rámci všech soutěží. Už o dva duely výběr kouče Luciana Spallettiho překonal někdejší rekordní klubovou šňůru z éry legendárního Argentince Diega Maradony.

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Fotbalisté Neapole slaví branku

Článek

„Za tuto sérii zaslouží mužstvo velký kredit. S narůstajícím počtem výher se na nás soupeři připravují s dvojnásobnou pozorností, přesto dokážeme být dál úspěšní," řekl spokojený Spalletti televiznímu portálu DAZN.

Dosavadní nejdelší šnůru zaznamenala Neapol mezi dubnem a zářím 1986, čítala 11 vítězství. Skončila v sezoně, ve které tým kolem Maradony dobyl pro SSC historicky první mistrovský titul. Druhý přidal o čtyři roky později. Od té doby čekají neapolští fanoušci marně na další. Současný celek by jim velké přání mohl vyplnit, je ve velké pohodě. Čiší z něj obrovské sebevědomí a síla.

V úvodních dvanácti duelech Serie A ztratil pouze čtyři body za dvě remízy, ve skupině Ligy mistrů je po pěti kolech stoprocentní. Ajaxu nasázela Neapol ve dvou zápasech deset gólů, Liverpoolu v domácím utkání čtyři.

Lídr italské ligy sice nemá v kádru takový klenot, jakým byl Maradona, nicméně fanoušci ke slavnému Argentinci přirovnávají letní akvizici z Gruzie. Jednadvacetiletý záložník Khvicha Kvaratskhelia, který přišel z Dinama Batumi, odstartoval premiérovou sezonu v jedné z pěti nejlepších evropských lig famózně. V 16 zápasech vstřelil 8 gólů, na stejný počet branek přihrál. Od příznivců si vysloužil přezdívku Kvaradona.

„Khvicha je perfektní, dokáže snad úplně všechno," prohlásil Spalletti na adresu Kvaratskhelii. „On ale teprve začíná, ještě jste od něj vlastně nic neviděli. Má velkou kvalitu i sebedůvěru, my ostatní jsme na hřišti od toho, abychom ho podpořili. Je pro nás klíčovým hráčem," doplnil autor sobotního hattricku, nigérijský útočník Osimhen. Kvaratskhelia mu na dva góly nahrál, jednou sám skóroval. Skauti Arsenalu sledují Gruzínce už od roku 2019. Teď se k nim přidali skauti gigantů Realu Madrid, Manchesteru City a Paris Saint-Germain.

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Fotbalisté Neapole se radují z další výhry

Kvaratskhelia je součástí omlazovací kúry Neapole, která započala po uplynulé sezoně. Kromě něj přivedl Spalletti v létě další talenty. S cílem vybudovat hladové mužstvo, které přinese Neapoli vytoužený titul. Ostatně, nároční fanoušci z pod Vesuvu nic jiného neberou. Důkaz? Před rokem bylo Spallettimu odcizeno auto. Letos v květnu, kdy bylo jasné, že Neapol se italským šampionem zase nestane, vztyčil kotel během utkání transparent s textem: Vrátíme vám auto, pokud odejdete z klubu!

Italský stratég zavtipkoval, že by o nabídce uvažoval pouze v případě, že by se vůz vrátil s jeho oblíbeným cédéčkem. V té době byla Neapol třetí v lize a zajistila si místo v Lize mistrů... Skutečnost, že ani tohle zlodějům z Neapole nestačilo, aby auto vrátili, je odrazem jejich zoufalství z dlouhého čekání na titul. Nyní se však jejich zloba změnila v jásot.

Spalletti jim se svými hráči dali novou naději. Naváže nynější Neapol na éru legendárního Maradony? „Tituly se nevyhrávají po dvanácti zápasech. Vyhrávají se v květnu, v červnu. Musíme zůstat nohama na zemi, aniž bychom se považovali za fenomény," pronesl Spalletti, kterého silně táhne vidina svého premiérového triumfu v Serii A.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články