Hlavní obsah

Nedvědovi hrozí zákaz činnosti. V Itálii začal soud v kauze falšování účetnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Itálii začal soud v kauze údajného falšování účetnictví. Čelním představitelům Juventusu Turín hrozí několikaměsíční tresty zákazu činnosti. Do případu je zapleten i bývalý kapitán české fotbalové reprezentace a viceprezident Staré Dámy Pavel Nedvěd. Pro něho italská prokuratura požaduje zákaz činnosti na osm měsíců. Případ se týká i dalších klubů. Padnout mohou také pokuty.

Foto: Profimedia.cz

Generalita Juventusu zleva Pavel Nedvěd, Maurizio Arrivabene, Andrea Agnelli a Federico Cheribuni.

Článek

Do kauzy je zapleteno 11 klubů ze Serie A i Serie B. Turínský klub vyšetřovatelé podezřívají, že vydal faktury za neexistující služby a poskytl nepravdivé informace investorům. Vedení Neapole mělo zase podvodně snížit účetní hodnotu nigerijského hráče Victora Osimhena, kterého předloni koupilo z Lille.

Nejtvrdší tresty podle Gazzetty dello Sport žalobce žádá pro bývalého sportovního ředitele turínského klubu Fabia Paraticiho a pro šéfy Juventusu a Neapole Andreu Agnelliho a Aurelia De Laurentiise.

Pro Paraticiho, který nyní působí v Tottenhamu, navrhuje prokuratura zákaz činnosti až na 16 měsíců. Pro Agnelliho chtějí žalobci roční trest a pro De Laurentiise 11 měsíců.

Z podvodů při uvádění hodnoty hráčů v účetnictví je obžalovaných zhruba 60 funkcionářů z 11 klubů. V nejvyšší italské soutěži jich působí pět. Vedle Juventusu a Neapole se jedná také o Sampdorii Janov, FC Janov a Empoli.

Juventusu hrozí finanční postih 800 000 eur (asi 20 milionů korun). Ostatním klubům hrozí pokuty v řádech jednotek milionů. V minulosti se spekulovalo o mnohem přísnějších trestech.

Slyšení budou pokračovat ve čtvrtek a v pátek, vynesení prvoinstančního rozsudku se očekává hned po Velikonocích.

Bývalý kapitán české reprezentace a držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy z roku 2003 Nedvěd hrál za Juventus v letech 2001 až 2009. Po skončení kariéry se v klubu posunul do managementu, v roce 2015 se stal viceprezidentem.

Související témata: