Hlavní obsah

Velký problém pro Nedvěda. Juventus může přijít o tituly, ve hře je i sestup do Serie B

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím/Praha

Fotbalový Juventus Turín čelí podezření z falšování účetnictví. Koncem minulého týdne v sídle historicky nejúspěšnějšího italského klubu zasahovala policie. Na obzoru je podle místních médií obří skandál a Stará dáma by mohla přijít o titul šampionů v Serii A z roku 2020, možná i o nějaký další. Tím to ale nekončí. Ve hře je prý dokonce i nucený sestup do Serie B, což Juventus zažil už v souvislosti s korupční aférou v roce 2006.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Bývalý kapitán české reprezentace a současný viceprezident Juventusu Pavel Nedvěd.

Článek

Tvrzení o odebrání titulů a přeřazení do nižší soutěže se opírá o stanovisko Codacons, italského sdružení pro ochranu spotřebitelů.

Italské státní zastupitelství prověřuje účetnictví z období mezi lety 2019-2021. Nesrovnalosti se mají týkat přestupů a příjmů klubu plynoucích z dohod a smluv mezi klubem a fotbalovými agenty.

„Obvinění jsou velmi závažná. Vrhá to také špatné světlo na minulé ročníky Serie A, i proto, že v minulých letech existovala obrovská dominance Juventusu v domácí soutěži," nechal se pro italskou TMW slyšet Marco Donzelli, prezident Codacons.

„Pokud se potvrdí, že Juventus si díky podvodům v účetnictví dopomohl k finanční výhodě nad konkurencí v oblasti přestupů, Italská fotbalová federace (FIGC) a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže musejí konat," dodal Donzelli.

Povinností jeho úřadu je prý také ochrana tisíců fanoušků v Itálii a v případě potvrzení podvodného chování ze strany Juventusu vyzve jeho úřad ke zmiňovaným sankcím Antimonopolní úřad i Federální prokuraturu Itálie.

Vyšetřování se vedle viceprezidenta Pavla Nedvěda, jenž ve vedení Juventusu působí od roku 2010, týká i šéfa kubu Andrey Agnelliho, bývalého sportovního ředitele Fabia Paraticiho, jenž je nyní v Tottenhamu, a dalších tří manažerů.

Podle italských médií jsou v hledáčku prokuratury transakce v celkové výši až 50 milionů eur. Prověřovat se bude mimo jiné výměna bosenského záložníka Miralema Pjaniče za Brazilce Arthura Mela z Barcelony z roku 2020.

Reklama

Související témata: