Hlavní obsah

Hra o Šilhavého začala! Fousek s trenérem jedná, chce znát i názor sportovní rady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šampionát v Kataru se české reprezentace netýká, na mistrovství světa se český fotbal znovu nekvalifikoval. Teď je ve hře budoucnost národního týmu, konkrétně obsazení trenérských postů. Předseda FAČR Petr Fousek vedl jednání s trenérem reprezentace Jaroslavem Šilhavým, ale do konečného rozhodnutí je nebude on sám ani kouč komentovat. Strahovský šéf vyslechne také názor nově zřízené Sportovní rady FAČR.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Petr Fousek, manažer Libor Sionko a trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý během tréninku před utkáním baráže MS 2022 se Švédskem.

Článek

Je čas bilancovat. Fotbalová reprezentace vlivem kumulace termínů následkem pandemie loni sehrála 17 zápasů, což je za kalendářní rok její absolutní rekord včetně československé éry. Na EURO příjemně překvapila a postoupila až do čtvrtfinále.

V dalších měsících se však potýkala s velkou marodkou. Do baráže o postup na MS v Kataru prošla jen díky žebříčku Ligy národů jako nenasazený tým a hned v prvním utkání vypadla ve Švédsku po prodloužení.

Trenér Jaroslav Šilhavý po zápase ve ŠvédskuVideo: FAČR

Má tedy trenér Jaroslav Šilhavý pokračovat, nebo nemá?

To je, oč tu běží... Hra o trenéra každopádně začala.

„Na četné dotazy potvrzuji, že jsem se s trenérem Šilhavým sešel, schůzka proběhla již minulý týden. Ale scházíme se nadále průběžně, je to naprosto normální a přirozené," reaguje Petr Fousek, předseda. „Vzhledem k opakujícím se mediálním spekulacím nebudeme záležitost trenéra reprezentace komentovat až do chvíle, než bude jasný a konkrétní výstup," dodává v tiskové zprávě.

Předseda asociace bude vnímat také postoj Sportovní rady FAČR. „Její pohled budeme chtít znát, ale v mantinelech poradního orgánu. Otázka proto nezní, zda má trenér Šilhavý setrvat, ale budeme chtít znát řadu názorů na reprezentaci," vysvětluje Fousek.

Zároveň také avizuje, že o osudu realizačního týmu nebude jasno ani po čtvrtečním jednání výkonného výboru. „Ve čtvrtek bude sice jednat výkonný výbor, ale půjde o mimořádné zasedání, které bude primárně věnováno finančním záležitostem a rozpočtování. Určitě nebude rozhodovat o otázce reprezentačního trenéra," ujišťuje předseda FAČR.

Nově vzniklé sportovní radě předsedá internacionál Vladimír Šmicer. Jejími dalšími členy jsou Zdeněk Grygera, Tomáš Rosický, Zdeněk Psotka, Antonín Barák starší, Ondřej Lípa a Jan Říčka.

Reklama