Hlavní obsah

V zemi nikdy nežil, neumí jazyk. Za Itálii ale skóruje a Mancini v otázce Oriundů razantně otáčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro fanouška české fotbalové reprezentace věc nezvyklá. Italskou reprezentaci ale na začátku kvalifikace o EURO 2024 střelecky táhne muž, který nejen že na Apeninském poloostrově nikdy nehrál a nežil, dokonce před srazen neuměl ani řeč. Podle trenéra Roberta Manciniho však nemusí být případ Matea Reteguiho kvůli slabé základně poslední. Sám zkušený kouč přitom před lety tvrdil, že hráči narozeni mimo Itálii nemají v národním týmu co dělat.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Ital Mateo Retegui slaví snížení na 1:2 v kvalifikačním utkání o EURO proti Anglii.

Článek

Třiadvacetiletý útočník Retegui vyrůstal v Argentině a loni se stal s 19 trefami nejlepším střelcem tamní nejvyšší soutěž. Patří slavnému klubu Boca Juniors, větší prostor ale dostává až v celku Tigre, kde aktuálně hostuje. Díky předkům z Itálie si ho všiml kouč Mancini a přišla pozvánka do národního týmu.

Retegui dostal hned příležitost v základu a rozhodně nezklamal. Trefil se jak proti Anglii (prohra 1:2), tak při nedělní výhře 2:0 na Maltě. „Ještě potřebuje čas, musí se seznámit s evropským fotbalem. Ale umí dávat góly, a to je důležitá vlastnost," hodnotil vystoupení nováčka Mancini.

V Itálii se nicméně objevovala kritika, že Retegui reprezentuje, přestože v zemi nikdy nežil a neumí ani řeč. V neděli už alespoň zpíval část státní hymny. „Snažil se, to už je dobré. Působení v Serii A by ho jistě posílilo, pomohlo mu naučit se jazyk a následně lépe komunikovat se spoluhráči na hřišti," říká Mancini a naznačuje, že novou vycházející hvězdu tamního fotbalu by měl rád pod větším drobnohledem.

Hráči s původem v jiné zemi se v Itálii a některých dalších státech označují jako „Oriundi". K titulu mistrů světa pomohl v roce 2006 pomohl například rodák z Argentiny Mauro Camoranesi, na zlatu z posledního EURO se podíleli naturalizovaní Brazilci Rafael Tolói, Jorginho a Emerson. V roce 2015 pak tehdejší trenér Squadry azzurry Antonio Conte nominoval do reprezentace Edera narozeného v Brazílii a Franca Vazquéze, jehož domovinou byla Argentina.

A Mancini tehdy nešetřil kritikou. „Italský národní dres by měl oblékat jen Ital. Italský hráč si zaslouží hrát za národní mužstvo, zatímco někdo, kdo se v Itálii nenarodil, i když má v naší zemi příbuzné, si to absolutně nezaslouží," pravil muž v té době trénující milánský Inter.

Teď se zdá, že rapidně mění názor, když odpovídal na otázku novinářů, zda bude v hledání hráčů jako Retegui pokračovat. „Ano, je to možné. Máme minimální procento Italů, kteří pravidelně hrají v Serii A. Když se podíváte na jiné země, dělají to všechny. Švýcarsko má z dvaceti hráčů patnáct Oriunďanů. Stejně tak Belgie, Francie, Německo nebo Anglie," prohlásil po výhře nad Maltou.

„Ještě před několika lety jsme měli mnoho silných hráčů a neměli podobně věci zapotřebí. Ostatní to dělali, takže teď se přizpůsobíme a budeme praktikovat totéž," pokračoval.

Foto: Facebook

Trenér italské reprezentace Roberto Mancini.

Italská média upozorňují, že v zemi také dochází k posunu v kulturní akceptaci. Za Italy se začínají považovat lidé, kteří se tam narodili a vyrostli, i když mají rodinu odjinud. Třeba rodiče dalšího útočníka Wilfrieda Gnontoa pocházejí z Pobřeží slonoviny. Je tak možné, že v modro-bílých barvách uvidíme čím dál tím více naturalizovaných fotbalistů.

Reklama